Συνταγή για παραδοσιακό ρυζόγαλο
Το μυστικό της επιτυχίας είναι το συνεχές ανακάτεμα για να μην κολλήσει.

Το ρυζόγαλο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα με βελούδινη υφή και διακριτικό άρωμα βανίλιας και κανέλας. Φτιάχνεται με λίγα απλά υλικά: ρύζι, γάλα, ζάχαρη και βανίλια, ενώ προαιρετικά μπορεί να προστεθεί κορν φλάουρ για πιο πηχτή υφή. Το ρύζι βράζεται πρώτα με νερό και έπειτα με το γάλα, μέχρι να γίνει κρεμώδες. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το συνεχές ανακάτεμα για να μην κολλήσει. Σερβίρεται σε μπολ, ζεστό ή κρύο, πασπαλισμένο με κανέλα. Είναι ένα γλυκό που συνδυάζει απλότητα, νοσταλγία και γεύση, αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους.
Υλικά (για 4-6 μερίδες)
- 1 λίτρο φρέσκο πλήρες γάλα
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ (ή Καρολίνα)
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 βανιλίνη (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας)
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ (προαιρετικά, για πιο πηχτό αποτέλεσμα)
- Λίγη κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το ρύζι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι μαζί με το νερό και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να πιει το νερό και να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το γάλα
Ρίχνουμε το γάλα στην κατσαρόλα με το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει.
Γλυκαίνουμε
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανιλίνη. Ανακατεύουμε καλά.
Για πιο πηχτό ρυζόγαλο (προαιρετικά)
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 2-3 κουταλιές κρύο γάλα ή νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα.
- Όταν δέσει το ρυζόγαλο (δεν πρέπει να είναι πολύ αραιό, ούτε πολύ σφιχτό), το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρισμα
Μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε μπολάκια και το αφήνουμε να κρυώσει. Πριν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
Tip επιτυχίας
Το ανακάτεμα είναι το πιο σημαντικό βήμα. Αν το αφήσεις αφύλαχτο, μπορεί να κολλήσει. Θέλει αγάπη και λίγη υπομονή!