Σπιτικοί τραγανοί λουκουμάδες
Οι σπιτικοί τραγανοί λουκουμάδες είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα που συνδυάζει απλότητα και νοστιμιά. Με βασικά υλικά όπως αλεύρι, μαγιά και νερό, φτιάχνεται ένας αφράτος χυλός που τηγανίζεται σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσαφίσει. Το τελικό άγγιγμα έρχεται με ζεστό μέλι, μπόλικη κανέλα και τριμμένο καρύδι, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα ακαταμάχητο. Το μυστικό για την τραγανή υφή είναι η σωστή θερμοκρασία λαδιού και η φουσκωμένη ζύμη. Σερβίρονται ζεστοί και τρώγονται αμέσως – ιδανικοί για Κυριακάτικα πρωινά ή γιορτινά τραπεζώματα. Ένα γλυκό που ενώνει γενιές.
Υλικά για περίπου 25 λουκουμάδες
Για το μείγμα
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. νωπή)
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 400 ml χλιαρό νερό (περίπου)
- 1 κ.γ. ξίδι (προαιρετικά, για έξτρα τραγανότητα)
Για το τηγάνισμα
- Μπόλικο ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
Για το σερβίρισμα
- Μέλι (ζεσταμένο ελαφρώς)
- Κανέλα σκόνη
- Καρύδια τριμμένα (προαιρετικά)
- Ή/και ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Φτιάξε το μείγμα
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό. Ανακάτεψε και άφησέ τα 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα κάνει φουσκάλες).
- Πρόσθεσε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι και σταδιακά το υπόλοιπο χλιαρό νερό, ανακατεύοντας συνεχώς με κουτάλα ή με το χέρι.
- Πρέπει να έχεις έναν χυλό παχύρρευστο, που να τρέχει αλλά όχι νερουλός.
- Σκέπασε το μπολ με πετσέτα και άφησέ το σε ζεστό μέρος για 45-60 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και να κάνει φουσκάλες.
Τηγάνισε
- Ζέστανε το λάδι σε βαθιά κατσαρόλα ή τηγάνι.
- Πάρε μια κουταλιά ζύμης (ή φτιάξε μικρά μπαλάκια με το χέρι, βουτώντας το σε νερό) και ρίξε στο καυτό λάδι.
- Τηγάνισε λίγους-λίγους κάθε φορά για να μην πέσει η θερμοκρασία.
- Γύρισέ τους με τρυπητή κουτάλα μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρυσαφί χρώμα.
Στράγγισμα
Βάλε τους λουκουμάδες σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρισμα
Ρίξε από πάνω ζεστό μέλι, πασπάλισε με κανέλα και καρύδι. Αν δεν θες μέλι, μπορείς να τους σερβίρεις με άχνη ζάχαρη ή σιρόπι σοκολάτας!
Μυστικά για πιο τραγανούς λουκουμάδες
- Μην κάνεις πολύ πηχτή τη ζύμη.
- Το λάδι πρέπει να είναι πολύ καλά ζεσταμένο (περίπου 180°C).
- Το ξίδι ή λίγη σόδα στη ζύμη βοηθά στο να γίνουν πιο τραγανοί.
- Σέρβιρέ τους αμέσως για να κρατήσουν το «κρακ»!