Βελούδινη σιμιγδαλόκρεμα με άρωμα βανίλιας
Η σιμιγδαλόκρεμα είναι ένα από τα πιο απλά και παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας — εύκολη, οικονομική και πεντανόστιμη.

Η σιμιγδαλόκρεμα είναι ένα απλό, παραδοσιακό γλυκό της ελληνικής κουζίνας, φτιαγμένο με βασικά υλικά όπως γάλα, σιμιγδάλι, ζάχαρη και βανίλια. Είναι ιδανική για κάθε στιγμή της ημέρας, είτε ως επιδόρπιο είτε ως ελαφρύ πρωινό. Η υφή της είναι βελούδινη και μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή κρύα, με λίγη κανέλα από πάνω για άρωμα και γεύση. Παρασκευάζεται εύκολα σε λίγα λεπτά και αποτελεί αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων. Αν θέλετε, μπορείτε να εμπλουτίσετε τη συνταγή με ξύσμα λεμονιού ή να την κάνετε νηστίσιμη με φυτικό γάλα.
Υλικά (για περίπου 4 μερίδες)
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα (πλήρες ή ημιάπαχο)
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό (περίπου ½ φλιτζάνι)
- 100 γρ. ζάχαρη (περίπου ½ φλιτζάνι – ρυθμίστε κατά προτίμηση)
- 1 βανιλίνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση)
- Κανέλα για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τη βανιλίνη και το αλάτι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι
Μόλις το γάλα αρχίσει να ζεσταίνεται (πριν βράσει), προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μη σβολιάσει.
Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει η κρέμα να πήζει και να κάνει «μπλουπ». Θα χρειαστούν περίπου 5-7 λεπτά.
Ρίχνουμε το βούτυρο (αν θέλουμε)
Όταν η κρέμα είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί.
Σερβίρουμε
Μοιράζουμε τη σιμιγδαλόκρεμα σε μπολάκια ή ποτήρια. Πασπαλίζουμε με κανέλα από πάνω. Τρώγεται είτε ζεστή, είτε κρύα από το ψυγείο.
Παραλλαγές
- Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού για έξτρα άρωμα.
- Αν θέλετε πιο «πλούσια» εκδοχή, αντικαταστήστε ένα μέρος του γάλακτος με κρέμα γάλακτος.
- Αν θέλετε πιο ελαφριά κρέμα, χρησιμοποιήστε γάλα αμυγδάλου ή βρώμης.