Κάπνισμα ή άτμισμα: Η «χρόνια» διαφορά που διχάζει - Για τι κινδύνους προειδοποιούν οι επιστήμονες
Το «vaping» συχνά συνιστάται ως εναλλακτική λύση σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα εκφράζει ανησυχίες.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν εισβάλει σε χρόνο dt στην καθημερινότητα των καπνιστών ή ακόμη και των μη αφού οι συχνά ενδιαφέρουσες και συνάμα πρωτόγνωρες γεύσεις που αφήνουν κατά το άτμισμα κερδίζουν εφήβους και ενήλικες.
Ωστόσο, αν και τα επιστημονικά ευρήματα γύρω από τις επιπτώσεις του «vaping» γύρω από την υγεία είναι σε αρχικό στάδιο, ο Donal O’Shea, ένας καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστημών Υγείας RCSI στην Ιρλανδία αναφέρει κάποιες από τις ανακαλύψεις της κοινότητας ειδικών που εξειδικεύονται σε αυτό τον κλάδο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Έτσι, αν και το άτμισμα συχνά περιγράφεται ως ασφαλέστερη λύση σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, οι επιστήμονες εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το πόσο λίγα γνωρίζουμε για τη μακροπρόθεσμη επίδρασή του «vaping» στην υγεία των πνευμόνων.
Πως λειτουργεί ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Τη στιγμή που εισπνέετε από το επιστόμιο ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου, μια μπαταρία ενεργοποιεί ένα μεταλλικό πηνίο (ηλεκτρικός αγωγός) που θερμαίνει το υγρό που εμπεριέχεται στο εσωτερικό του. Αυτό δημιουργεί ένα αερόλυμα που κατευθύνεται προς τους πνεύμονες.
Το υγρό ατμίσματος περιέχει χημικές ουσίες αναμεμειγμένες με άλατα νικοτίνης και αρώματα, δίνοντας έτσι τις διάφορες αναμειγμένες γεύσεις ενώ την ίδια ώρα αυτά τα συστατικά δημιουργούν χιλιάδες πιθανούς χημικούς συνδυασμούς όταν αναμειγνύονται μεταξύ τους.
Είναι τόσο κακό για την υγεία;
Οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν για τις επιπτώσεις του ατμίσματος στο ανθρώπινο σώμα, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν... ανησυχητικά μοτίβα.
Μελέτες δείχνουν ότι το άτμισμα προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες, με τους χρήστες να αναφέρουν βήχα, ερεθισμό του λαιμού και δύσπνοια.
«Ιστορικά, χρειάστηκαν δεκαετίες έρευνας για να αποδειχθεί ότι το κάπνισμα προκαλεί ασθένειες, με τις εταιρείες που τα πωλούν να αρνούνται ότι προκάλεσαν οποιαδήποτε βλάβη», δήλωσε ο O'Shea και προσθέτει πως «δυστυχώς, φαίνεται ότι επιτρέπουμε στην ιστορία να επαναλαμβάνεται όσον αφορά το άτμισμα».
Οι επιστήμονες ανησυχούν για το πόσο λίγα είναι γνωστά σχετικά με τις πιθανές χρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.
Τα παραδοσιακά τσιγάρα έχουν μελετηθεί εδώ και δεκαετίες, με τον καρκίνο να αποτελεί μια αποδεδειγμένη έκβαση. Εν τω μεταξύ, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των ανθρώπων μόνο την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις να έχουν μελετηθεί λιγότερο.
Τα καμπανάκια κινδύνου για τους εφήβους
«Στους εφήβους, ο πνευμονικός ιστός, ο καρδιακός ιστός και ο εγκεφαλικός ιστός βρίσκονται ακόμη σε ανάπτυξη […] επομένως είναι πολύ πιο ευαίσθητοι σε βλάβες. Και με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο ευάλωτοι σε αυτές τις τοξίνες που εισπνέουν», δήλωσε ο O'Shea.
Η νικοτίνη, ένα βασικό συστατικό στα περισσότερα ατμιστικά τσιγάρα, είναι εξαιρετικά εθιστική. Πολλοί έφηβοι αναφέρουν ότι αισθάνονται άγχος ή ευερεθιστότητα λίγες ώρες μετά το τελευταίο τους άτμισμα.
Οι επαγγελματίες υγείας ανησυχούν επίσης ότι ο εθισμός στη νικοτίνη είναι πολύ ευκολότερος σε μικρότερες ηλικίες. «Αυτό που βλέπουμε στην πραγματικότητα είναι ότι οι νεότεροι άνθρωποι εθίζονται πολύ, πολύ γρήγορα», είπε ο O'shea.
Είναι το άτμισμα μια καλή εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα;
Για τους ενήλικες καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνιστώνται μερικές φορές ως εναλλακτική λύση. Αλλά για τους μη καπνιστές, ειδικά για τους νέους, το άτμισμα ενέχει κινδύνους.

«Το άτμισμα έχει προταθεί εδώ και αρκετό καιρό ως κάποια μαγική συνταγή για την επίλυση αυτού του προβλήματος και σαφώς δεν λύνει αυτό το πρόβλημα, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο O'Shea. «Ουσιαστικά, μεταφέρει έναν εθισμό σε έναν άλλο εθισμό».