Καρκίνος του πνεύμονα: Στα σκαριά νέο τεστ ούρων για έγκαιρη και φθηνή διάγνωση
Ερευνητές από το Κέιμπριτζ ανέπτυξαν το πρώτο τεστ ούρων για την ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα και το δοκίμασαν επιτυχώς σε ποντίκια.

Η ιδέα ενός διαγνωστικού τεστ που θα εντοπίζει εγκαίρως έναν καρκίνο ακούγεται φουτουριστική, αλλά επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αναφέρουν ότι είναι πολύ κοντά σε μια τέτοια εφεύρεση. Το τεστ που ανέπτυξαν ανιχνεύει τα κύτταρα-ζόμπι, τα οποία δημιουργούν τις συνθήκες για την ανάπτυξη όγκων, και βοηθάει στην αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης από τη νόσο.
Τι είναι τα κύτταρα-ζόμπι και γιατί έχουν σημασία
Η καινοτομία αυτή βασίζεται σε μια νέα φιλοσοφία στον τομέα της ογκολογίας: την παρακολούθηση και αξιολόγηση κυτταρικών αλλαγών πριν την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων. Τα κύτταρα-ζόμπι είναι ένα από τα πιο πρόσφατα ερευνητικά πεδία, καθώς συνδέονται με τη γήρανση και την καρκινογένεση. Η έγκαιρη παρέμβαση σε αυτό το στάδιο μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για την πρόληψη της νόσου.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα κύτταρα-ζόμπι δεν μπορούν να αναπαραχθούν, αλλά προκαλούν βιοχημικές μεταβολές και απελευθερώνουν μόρια-μηνύματα που ωθούν τα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν και να σχηματίσουν όγκους. Μελετώντας τις αλλαγές που προκαλούνται από μερικώς κατεστραμμένα κύτταρα (τα οποία δεν έχουν καταστραφεί αρκετά ώστε να ανακυκλωθούν), οι επιστήμονες είναι σε θέση να διαγνώσουν τον καρκίνο του πνεύμονα εγκαίρως και με ακρίβεια.
Πώς λειτουργεί το τεστ ούρων: Η διαδικασία βήμα βήμα
Αντίθετα με τις τομογραφίες που ανιχνεύουν τις κακοήθειες αφού έχουν αναπτυχθεί, αυτό το τεστ είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που παράγουν τα κύτταρα-ζόμπι. Η διαδικασία ξεκινάει με την ένεση ενός μοριακού ανιχνευτή, ο οποίος όταν έρθει σε επαφή με συγκεκριμένες πρωτεΐνες, χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Ένα μέρος μεταφέρεται διαμέσου του αίματος στα νεφρά και τελικά αποβάλλεται με τα ούρα. Όταν συλλεχθούν τα ούρα, οι επιστήμονες προσθέτουν ένα διάλυμα αργύρου και, αν οι πρωτεΐνες-στόχοι είναι παρούσες στον πνεύμονα, τα ούρα θα αλλάξουν χρώμα. Παρακολουθώντας το χρώμα των ούρων μετά την ένεση, οι ειδικοί θα μπορούν να καταλάβουν αν υπάρχει καρκίνος.
Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα. Οι επιστήμονες ελπίζουν πως με την έναρξη των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους θα μπορέσουν να επιβεβαιώσουν την ακρίβεια, την ευαισθησία και την ασφάλεια του τεστ.
Αν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα του τεστ, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για ένα σημαντικό νέο εργαλείο κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Αν ο καρκίνος διαγνωστεί στα πρώτα στάδια, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με λιγότερες χημειοθεραπείες ή επεμβάσεις και με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Παράλληλα, θα μειωθεί το κόστος για το σύστημα υγείας, αλλά και για τον ασθενή.
Η επόμενη μέρα στη διάγνωση: Πού μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η ίδια τεχνολογία μπορεί, με τροποποιήσεις, να εφαρμοστεί και σε άλλα είδη καρκίνου, όπως στον καρκίνο του στήθους, στο μελάνωμα και στον καρκίνο του παγκρέατος.
Το γεγονός ότι η διάγνωση γίνεται με δείγμα ούρων καθιστά τη διαδικασία πολύ πιο απλή, οικονομική και ανώδυνη σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Αντί για κοστοβόρες και αγχωτικές απεικονιστικές εξετάσεις ή βιοψίες, οι ασθενείς ενδέχεται στο μέλλον να κάνουν απλώς μια εξέταση ούρων, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες πρώιμης ανίχνευσης.