«Κεραυνοί» Τραμπ κατά πρώην διευθυντών της CIA και του FBI: «Είναι τελειωμένοι απατεώνες»
Έρευνα για «αξιόποινες» πράξεις σε βάρος των δύο ανδρών, που στο παρελθόν ερευνούσαν πιθανή «αθέμιτη σύμπραξη» της ομάδας Τραμπ με τη Ρωσία.
«Απατεώνες» χαρακτήρισε χθες Τετάρτη (9/7) ο Ντόναλντ Τραμπ, δύο από τα μαύρα πρόβατά του, τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμι και τον πρώην διευθυντή της CIA, Τζον Μπρέναν, σε βάρος των οποίων διενεργείται έρευνα από την ομοσπονδιακή αστυνομία, εκτιμώντας πως μπορεί να κληθούν να λογοδοτήσουν.
Προχθές Τρίτη, το Fox News, το τηλεοπτικό δίκτυο που προτιμά η αμερικανική Δεξιά, μετέδωσε πως το FBI έχει αρχίσει να διενεργεί έρευνα για την πιθανή τέλεση «αξιόποινων πράξεων» σε βάρος των κυρίων Κόμι και Μπρέναν. Τα αδικήματα φέρεται να τελέστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησε η CIA για αθέμιτη σύμπραξη της ομάδας προεκλογικής εστρατείας του Τραμπ -πριν την πρώτη του θητεία- καθώς και για υποτιθέμενες ψευδείς δηλώσεις που μπορεί να έκαναν ενώπιον του Κογκρέσου.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης «δεν σχολιάζει έρευνες σε εξέλιξη», περιορίστηκε να πει χθες εκπρόσωπός του.
«Δεν ξέρω τίποτα περισσότερο από ό,τι διάβασα», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Τραμπ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο στον Λευκό Οίκο αν θα ήθελε να δει τους δυο άνδρες στη φυλακή.
«Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως αυτοί οι δυο άνθρωποι είναι πολύ ανέντιμοι. Θεωρώ πως είναι τελειωμένοι απατεώνες και μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτό», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το «βαρύ» παρελθόν των δύο πρώην διευθυντών
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ είχε καθαιρέσει από το αξίωμά του τον Τζέιμς Κόμι, το 2017, καθώς το FBI ερευνούσε την υποτιθέμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.
Η έρευνα ανατέθηκε στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ -τον προκάτοχο του κ. Κόμι στην ηγεσία του FBI. Στο πόρισμά του το 2019, ο κ. Μάλερ ανέφερε πως δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις για αθέμιτη σύμπραξη της Μόσχας και της ομάδας του κ. Τραμπ, αλλά τόνισε πως ασκήθηκε σειρά πιέσεων, που προκαλούσαν προβληματισμό, από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο για να παρακωλυθεί η έρευνα.
Το 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την άδεια χειρισμού απορρήτων του Τζον Μπρέναν, διευθυντή της CIA επί προεδρίας του δημοκρατικού προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, που είχε κάνει λόγο για «αθέμιτη σύμπραξη» μεταξύ της ομάδας που διεξήγαγε την εκστρατεία του μεγιστάνα και της Ρωσίας.