ΚηφιSOS: Τέλος τα φορτηγά στον Κηφισό τις ώρες αιχμής-Νέο μέτρο για λιγότερη κίνηση στην Αθήνα
Στοπ στην κυκλοφορία των φορτηγών τις ώρες αιχμής σχεδιάζει η κυβέρνηση – Πώς θα αλλάξει η καθημερινότητα στην Αθήνα.

Στοπ στα φορτηγά στον Κηφισό: Νέο μέτρο για λιγότερη ταλαιπωρία και περισσότερο καθαρό αέρα. Η λεωφόρος Κηφισού – ή απλώς ο «Κηφισός», όπως τη λέμε οι περισσότεροι – είναι εδώ και δεκαετίες ένας από τους πιο σημαντικούς και ταυτόχρονα πιο προβληματικούς οδικούς άξονες της Αττικής. Εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα περνούν καθημερινά από το συγκεκριμένο κομμάτι δρόμου που ενώνει τη Λαμία με την παραλιακή, ενώ διασχίζει και πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι, το Μοσχάτο και τη Νίκαια.
Ο δρόμος αυτός παραδόθηκε στην κυκλοφορία τμηματικά κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, και ήταν από τα πρώτα μεγάλα οδικά έργα που στόχευαν στη σύνδεση του Λεκανοπεδίου με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο, ο αρχικός του σχεδιασμός δεν μπορούσε να προβλέψει την αστικοποίηση και την εκρηκτική αύξηση των οχημάτων που θα ερχόταν στα επόμενα χρόνια. Παρά τις όποιες παρεμβάσεις έγιναν (διαπλατύνσεις, νέες γέφυρες, κόμβοι), η υποδομή παραμένει γερασμένη, συχνά προβληματική και καθόλου φιλική σε περιπτώσεις κυκλοφοριακής πίεσης ή ατυχημάτων.
Το πρόβλημα με τα φορτηγά και το νέο μέτρο
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχεται η πρόταση για απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών τις καθημερινές από τις 7:00 έως τις 10:00 το πρωί στον Κηφισό και σε άλλους μεγάλους δρόμους της Αθήνας. Την αποκάλυψη έκανε ο αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι τα φορτηγά αποτελούν περίπου το 20% των οχημάτων που κινούνται στην Αττική – ένα ποσοστό που δεν περνά απαρατήρητο.

Ο στόχος είναι απλός και ανθρώπινος: λιγότερη ταλαιπωρία, λιγότερος χρόνος στους δρόμους, περισσότερη παραγωγικότητα, αλλά και λιγότερη ρύπανση. Το επιχείρημα υπέρ του μέτρου βασίζεται στο γεγονός ότι οι ώρες αιχμής – και ιδιαίτερα το πρωινό τρίωρο – είναι το διάστημα που η κυκλοφορία φτάνει στα όριά της, δημιουργώντας ουρές χιλιομέτρων, άγχος, και χαμένες εργατοώρες για δεκάδες χιλιάδες πολίτες.
Τι καλό μπορεί να φέρει αυτό το μέτρο;
- Ανακούφιση στο πρωινό μποτιλιάρισμα: Έστω και μερικά χιλιάδες φορτηγά λιγότερα να κινούνται στον Κηφισό, η εικόνα του δρόμου μπορεί να αλλάξει αισθητά.
- Καλύτερος προγραμματισμός για τους πολίτες: Μια σταθερότερη ροή στην κυκλοφορία θα κάνει τις καθημερινές μετακινήσεις πιο προβλέψιμες.
- Περιβαλλοντικό όφελος: Μικρότερη κυκλοφορία σημαίνει και μικρότερες εκπομπές ρύπων, ειδικά σε μια πόλη που υποφέρει από τη ρύπανση.

- Ασφάλεια: Ο Κηφισός έχει μακρά ιστορία τροχαίων ατυχημάτων – λιγότερα βαρέα οχήματα στις ώρες αιχμής μπορεί να σημαίνουν και λιγότερα δυστυχήματα.
- Στήριξη του τουρισμού και της αγοράς: Η πιο εύκολη και φιλική πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας βοηθά και την αγορά, αλλά και την εμπειρία των επισκεπτών της πόλης.
Τι λέει ο αντίλογος;
Φυσικά, κανένα μέτρο δεν εφαρμόζεται χωρίς να υπάρξουν και δυσκολίες ή αντιρρήσεις. Το βασικό εμπόδιο που επισημαίνουν μεταφορικές εταιρείες και επαγγελματίες του χώρου είναι η δυσκολία ανεφοδιασμού των καταστημάτων και η συμπίεση των διαθέσιμων ωρών μεταφοράς. Επιπλέον, υπάρχουν και νομικά ζητήματα, όπως οι ώρες κοινής ησυχίας, που περιορίζουν τη δυνατότητα νυχτερινών ή πολύ πρωινών φορτοεκφορτώσεων.

Η κυβέρνηση φαίνεται πάντως να το αντιμετωπίζει σοβαρά, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με εκπροσώπους από τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα logistics και τα supermarkets. Ο στόχος είναι να υπάρξει μια πιλοτική εφαρμογή μέσα στο φθινόπωρο, ώστε να μελετηθούν τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες.
Λεωφόρος Κηφισού – ένας δρόμος φτιαγμένος για άλλες εποχές
Η λεωφόρος Κηφισού – επισήμως μέρος της Εθνικής Οδού 1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) στο αστικό τμήμα της – άρχισε να παίρνει την τελική της μορφή στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ενώ καθοριστικές παρεμβάσεις έγιναν και τη δεκαετία του ’90 με την ένταξή της στο ευρύτερο οδικό δίκτυο της Αττικής. Παρότι σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει τον ταχύ μεταφορικό διάδρομο Βορρά-Νότου, σήμερα έχει μετατραπεί σε έναν ημιάστικτο και ασφυκτικό διάδρομο καθημερινής κυκλοφορίας.
Η παλαιότητα των υποδομών, η απουσία έξυπνης διαχείρισης κυκλοφορίας και η συνεχής αύξηση των Ι.Χ. έχουν οδηγήσει το δίκτυο σε κορεσμό, καθιστώντας οποιοδήποτε μέτρο μείωσης της πίεσης αναγκαίο και επείγον.
Το συμπέρασμα: Μια αλλαγή που άργησε, αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά
Η συζήτηση για την απαγόρευση των φορτηγών στον Κηφισό δεν είναι απλώς ένα τεχνικό ή κυκλοφοριακό ζήτημα. Είναι μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τους δρόμους της πόλης, να αναζητήσουμε λύσεις που σέβονται όλους: τον επαγγελματία, τον εργαζόμενο, τον πολίτη.
Αν κάτι μας δείχνει η ιστορία του Κηφισού, είναι ότι όταν σχεδιάζουμε υποδομές για το χθες, δεν μπορούμε να περιμένουμε αποτελέσματα για το αύριο. Ήρθε η ώρα να πάρουμε μέτρα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα – ακόμα κι αν χρειαστεί να δοκιμαστούμε πρώτα.