Κωνσταντίνα: «Πηγαίναμε στις ανταλλαγές αιχμαλώτων και περιμέναμε να έρθει ο πατέρας μου»
«Από 15 χρονών είμαι στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν ξεχνώ τα βιώματά μου – Είμαι η γενιά που ζήσαμε τον πόλεμο» είπε η Κωνσταντίνα.

Την Κωνσταντίνα φιλοξένησε στο «Καλύτερα Αργά» της Τρίτης (3/6) η Αθηναΐς Νέγκα. Η καλλιτέχνης θυμήθηκε τις πρώτες τηλεοπτικές της εμπειρίες μέσα από την εκπομπή «Ρεπόρτερς» της ΕΡΤ, όπου είχε συμμετάσχει σε ρεπορτάζ για την Κύπρο και πορείες γυναικών. «Υπάρχει βίντεο που με δείχνει στο Τείχος της Λευκωσίας να τραγουδώ ένα πατριωτικό τραγούδι ενώ ηχούν οι σειρήνες των Τούρκων για να σηκωθούμε να φύγουμε», ανέφερε, αποτυπώνοντας την ένταση των στιγμών που βίωσε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που άφησε ο πόλεμος στην οικογένειά της, σημειώνοντας τις διαφορετικές στάσεις που κράτησαν τα αδέρφια της απέναντι στη μνήμη του τραύματος. «Είμαι η γενιά που ζήσαμε τον πόλεμο. Τα αδέρφια μου, επειδή ήταν αιχμάλωτοι, και προσπαθούσαμε να μάθουμε κάποια πράγματα από αυτούς, τις περισσότερες φορές έρχονταν σε αντιπαράθεση. Ο ένας ήθελε να το επαναφέρει και ο άλλος ήθελε να το σβήσει τελείως», τόνισε.
Όμως, το προσωπικό της τραύμα παραμένει ανεπούλωτο. «Εμένα το τραύμα είναι μεγάλο γιατί χάθηκε ο πατέρας μου και χάθηκε πάρα πολύ νωρίς. Είναι μέσα στους 2.000 αγνοούμενους. Ξέρουμε πώς τον συνέλαβαν γιατί ήταν τα δύο αδέρφια μου μαζί. Η μεγαλύτερη πληγή είναι ότι μου πήραν τον πατέρα μου σε μια πολύ τρυφερή στιγμή που τον είχα ανάγκη και ένιωθα ότι θα με βοηθούσε. Πέρασα χρόνια που περίμενα να έρθει, να τον δω», δήλωσε με εμφανή συναισθηματική φόρτιση.
Ωστόσο, η ελπίδα δεν έχει χαθεί για εκείνη, παρά το πέρασμα του χρόνου. «Η ελπίδα ποτέ δεν χάνεται. Τώρα πέρασαν 51 χρόνια. Το μόνο που ελπίζουμε είναι να βρεθούν τα οστά του σε κάποιο ομαδικό τάφο, για να μπορέσει να ταφεί όπως όλοι οι άλλοι αγνοούμενοι που βρίσκονται κατά καιρούς», ανέφερε, αποκαλύπτοντας τη δύναμη που αντλεί από την προσμονή για δικαίωση.
Ελπίζαμε ότι θα βρεθεί ζωντανός...
Όταν μας λέγανε ότι έχουν επιστραφεί όλοι οι αιχμάλωτοι και να πάμε να ψάξουμε στους ομαδικούς τάφους, δεν μπορούσες να το διαχειριστείς αυτό… Δεν το είπαμε ποτέ μεταξύ μας ότι δε θα επιστραφεί ποτέ… Θυμάμαι μετά από πολλά χρόνια, είχα ξεκινήσει την καριέρα μου, με είχαν πάρει τηλέφωνο και μου είχαν πει ότι εντόπισαν τον πατέρα μου σε κάποια φυλακή στα Άβανα. Είχα κινητοποιηθεί. Αυτός που με πήρε τηλέφωνο ήταν Κύπριος της Αγγλίας…» είπε η Κωνσταντίνα.
«Ξαναγεννήθηκε η ελπίδα. Είπαμε ότι θα βρεθεί ζωντανός. Ακόμα και το 2007 που πέθανε η μητέρα μου, πίστευε ότι θα βρεθεί ζωντανός. Όταν περνάνε τα χρόνια και ξέρεις ότι έχει περάσει τα 100…» πρόσθεσε η τραγουδίστρια ζητώντας από την παρουσιάστρια να αλλάξουν θέμα λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης.
«Ήταν δραματική η κατάσταση μετά το κούρεμα των καταθέσεων, με ανάγκασε να αλλάξω τρόπο ζωής»
Η Κωνσταντίνα μίλησε και για τις δύσκολες στιγμές που βίωσε όταν έγινε κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η φωνή της από τη στεναχώρια.
«Αμείφθηκα ικανοποιητικά για τη δουλειά μου, έκανα και καλή ζωή. Είχα ό,τι ήθελα, έκανα επένδυση στη δουλειά μου αγόραζα ρούχα από το εξωτερικό, έκανα ταξίδια, ζούσα σε ένα πολύ όμορφο σπίτι, είχα και τα αυτοκίνητά μου. Τώρα όμως βρίσκομαι σε μια άλλη θέση γιατί βρέθηκαν κάποιοι έξυπνοι που είπαν "α, έχετε λεφτά πρέπει να τα πάρουμε για να σώσουμε το κράτος"» είπε αρχικά στο Action 24.
«Ήταν δραματική η κατάσταση γιατί με ανάγκασε να αλλάξω τρόπο ζωής σε μια ηλικία που έπρεπε να απολαμβάνω τους κόπους μου. Στην αρχή ήταν να γίνει κούρεμα σε όλες τις τράπεζες και μετά μόνο στις δύο κρατικές. Στη Λαϊκή τράπεζα που είχα τα δικά μου χρήματα μας πήραν όλα μας τα λεφτά και μας έδωσαν τα χρήματα που γράφουν τα μικρά γραμματάκια. Μηδενίστηκε ο λογαριασμός μου» συνέχισε η τραγουδίστρια.
Περιγράφοντας πώς το αντιμετώπισε, είπε «δεν μπορούσα να λειτουργήσω, δεν ήξερα προς τα πού να τρέξω και είπα θα το παλέψω όχι μόνο για μένα αλλά για μένα και για την κόρη μου. Προσπάθησα να διαχειριστώ τα υπόλοιπα αλλάζοντας τρόπο ζωής αλλά να έχω και την αξιοπρέπειά μου. Δεν έμεινα χωρίς σπίτι και χωρίς αυτοκίνητο. Νομίζω δεν μου άξιζε αυτό αλλά μπορεί να μου έκανε και καλό».