Κρήτη: Εφιάλτης από την «απόβαση» μεταναστών - Στη Λιβύη ο Πλεύρης, κλειστό κέντρο κράτησης στο νησί
Με ένα πλέγμα μέτρων οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μεταβαίνουν σε Τρίπολη και Βεγγάζη θα επιχειρήσουν να ανασχέσουν το εφιαλτικό κύμα των προσφυγικών ροών από τις ακτές της Λιβύης.
Τακτική καρότου και μαστίγιου επιδιώκει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ επέκταση η χώρα μας έναντι της Λιβύης στο μεταναστευτικό, καθώς οι δραματικά αυξημένες ροές των τελευταίων εβδομάδων προς την Κρήτη επαναφέρουν τον προ του 2019 εφιάλτη στο Αιγαίο και μεγιστοποιούν την πίεση προς τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την κυβέρνηση.
Ενδεικτική του συναγερμού που έχει σημάνει στην ευρωπαϊκή πλευρά της Μεσογείου είναι η υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, που μεταβαίνει σήμερα σε Τρίπολη και Βεγγάζη, υπό τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, Μάγκνους Μπρούνερ και με τη συμμετοχή του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη καθώς και των ομολόγων του της Ιταλίας και της Μάλτας με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τις Λιβυκές αρχές το αργότερο εντός του επομένου διμήνου.
Πάντως, η άσκηση είναι μάλλον σύνθετη και γεμάτη αβεβαιότητες, καθώς παρά τη διάθεση συνεργασίας, που κατεγράφη από την πλευρά Χαφτάρ στο προχθεσινό ραντεβού με τον Γιώργο Γεραπετρίτη,πάνω από 2000 παράτυποι μετανάστες κατέφθασαν χθες και προχθές στις νότιες ακτές της Κρήτης σε μία προφανή επίδειξη ισχύος των κυκλωμάτων διακινητών.
Κλειστή δομή στην Κρήτη
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του flash.gr, το ευρωπαικό κουαρτέτο προσέρχεται στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα της Λιβύης έχοντας στις αποσκευές του ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα: σημαντικά κοινοτικά κονδύλια ως άμεση ευρωπαική βοήθεια προς τη Λιβύη, αλλά σύγχρονα μέσα παρακολούθησης και αντιμετώπισης ( ταχύπλοα ) της δράσης των διακινητών, προκειμένου να πείσουν τους Λίβυους να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες αναχαίτισης των μεταναστευτικών ροών, αλλά και να πατάξουν τους θύλακες διαφθοράς, που συναλλάσσονται με τους διακινητές.
Στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό εντάσσεται κατά πληροφορίες και η πρόταση για δημιουργία κέντρου επί Λυβικού εδάφους κατά το μοντέλο της Τουρκίας, το οποίο μεταξύ άλλων θα έχει την εξουσιοδότηση να αξιολογεί τις αιτήσεις ασύλου. Κοινοτικές πηγές παραδέχονται ότι η επιδιωκόμενη συμφωνία δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτήν την ώρα δεδομένη, ενώ υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι οι Λίβυοι θα πρέπει να επιδείξουν άμεσα σημάδια συνεργασίας. Επ αυτού, μάλιστα, η ίδια πηγή υπενθύμιζε με νόημα την ελληνική στρατιωτική παρουσία έξω από τα χωρικά ύδατα της χώρας της Βορείου Αφρικής, αλλά και τον κεντρικό ρόλο της Αθήνας ως προς την απρόσκοπτη ροή ευρωπαικών χρημάτων προς τη Λιβύη.
Στην κυβέρνηση, πάντως, παρατηρείται εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα. Εξ ου και όπως πληροφορείται το flash.gr στα τέλη της εβδομάδος έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης ανάμεσα στον Θάνο Πλεύρη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, και δημάρχους του νησιού με αντικείμενο τη δημιουργία κλειστής δομής.