SOS εκπέμπει η Κρήτη για το μεταναστευτικό - Συνάντηση με Πλεύρη πριν γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση
Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν στοιβαγμένοι στο λιμάνι του Ρεθύμνου, υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Κρήτη, με τις ροές μεταναστών να παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουλίου κατέφτασαν σε διαφορετικά σημεία του νησιού πάνω από 800 μετανάστες, ενώ σήμερα Δευτέρα (7/7) νέο κύμα μεταναστών εντοπίστηκε να φτάνει στα νότια των Χανίων οδηγώντας σε επιχείρηση διάσωσης ανοιχτά της Παλαιοχώρας.
Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει από τοπικούς φορείς και κατοίκους, καθώς η Κρήτη δεν διαθέτει κατάλληλο χώρο φιλοξενίας μεγάλου αριθμού μεταναστών. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Ρέθυμνο, με την συγκέντρωση εκατοντάδων μεταναστών στο εμπορικό λιμάνι της πόλης, χωρίς πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, προκάλεσε κατακραυγή.

Κάτω από τον καυτό ήλιο, με τέντες και ομπρέλες, παραμένουν στο εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου οι 442 μετανάστες που εντοπίστηκαν το πρωί της Κυριακής 6 Ιουλίου στη Γαύδο, μεταφέρθηκαν αρχικά στην Αγία Γαλήνη και από εκεί με λεωφορεία ξεκίνησαν τη διαδρομή με προορισμό τα Χανιά και το κέντρο της Αγιάς. Ωστόσο δεν έφτασαν ποτέ στα Χανιά.
Γύρισαν πίσω και πέρασαν το βράδυ στο εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου, όπου και παραμένουν και θα συνεχίσουν να παραμένουν, αφού όπως επανέλαβε για ακόμη μια φορά η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, στην πόλη δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών. «Ντρέπεται και η ντροπή», είπε η αντιπεριφερειάρχης, όπως μεταφέρει το Creta24.gr.

Όπως πρόσθεσε η ίδια, την ερχόμενη Παρασκευή 11 Ιουλίου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, θα συναντηθεί με τον νέο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη στην Αθήνα και το παρών θα δώσουν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης αλλά και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης, με σκοπό να συζητηθεί για ακόμη μια φορά ο σχεδιασμός για την διαχείριση του μεταναστευτικού που σαν βόμβα έχει «εκραγεί» στην Κρήτη.

«Πρέπει να λυθεί το θέμα από το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λιονή, προσθέτοντας πως με βάση τη νομοθεσία, η πολιτεία μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε επίταξη ιδιωτικών χώρων για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών, ενώ η πρόταση από την τοπική αυτοδιοίκηση στο Ρέθυμνο είναι να χρησιμοποιηθούν ανενεργά στρατόπεδα.
Πάντως στις προθέσεις του κ. Πλεύρη, σύμφωνα με την κ. Λιονή, είναι το επόμενο διάστημα να βρεθεί ο ίδιος στην Κρήτη.
Δήμαρχος Ρεθύμνου: Όχι στο «βλέποντας και κάνοντας»
Η πολιτεία πρέπει να πάρει αποφάσεις δήλωσε για μια ακόμα φορά ο δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης στα Ρεθεμνιώτικα Νέα:
«Δεν μπορούμε πλέον να εθελοτυφλούμε. Η πολιτεία πρέπει να πάρει αποφάσεις. Πρέπει να δημιουργήσει εκείνα τα συστήματα υποδοχής και όχι να ακολουθούμε την μέθοδο “βλέποντας και κάνοντας” ή να μεταθέτει τις ευθύνες ή ότι τάχα η αυτοδιοίκηση συλλήβδην σε όλη την Κρήτη δεν τους υποδεικνύει χώρους. Και δημόσια περιουσία υπάρχει στο νησί και κατάλληλοι αξιωματούχοι υπάρχουν τόσο στην Αστυνομία, στο Λιμενικό στο Στρατό στην Πολιτική Προστασία οι οποίοι μπορούν με κριτήρια να χωροθετήσουν τον αναγκαίο ή τους αναγκαίους χώρους που θα μπορούν επιχειρησιακά να ανταποκρίνονται και να μη γίνεται αυτό που συνέβη χτες που και η ντροπή ακόμα ντράπηκε. Είναι προφανές ότι ενώ υπήρξε απόφαση από το Λιμεναρχείο πού να πάνε οι άνθρωποι αυτοί και είχαν οδηγηθεί σε συγκεκριμένο χώρο που πληροί τις συνθήκες, προτίμησαν να τους γυρίσουν πίσω και να αφήσουν τους ανθρώπους στο κεντρικότερο σημείο της πόλης μέσα στον ήλιο και υπό συνθήκες απάνθρωπες».