Μέση Ανατολή: Η στιγμή που «αδειάζει» ο εναέριος χώρος του Ιράν μετά την ισραηλινή επίθεση
Εναέριο «μποτιλιάρισμα» δημιουργήθηκε λόγω της εκτροπής πτήσεων μετά την ισραηλινή επίθεση.
Μπαρουταποθήκη που είναι έτοιμη να εκραγεί θυμίζει η Μέση Ανατολή, μετά και το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν.
Οι εναέριοι χώροι του Ισραήλ, του Ιράν, του Ιράκ και της Ιορδανίας έκλεισαν έπειτα από την μαζική ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, με την «εκκένωση» να αποτυπώνεται καθαρά και στο timelapse βίντεο από το Flightradar24.
Στο παρακάτω βίντεο φαίνονται τα αεροσκάφη που αλλάζουν διαδρομές προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων.
Εκτροπή και ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων
Την ώρα που έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ πλήττει στόχους στο Ιράν αρκετές εμπορικές πτήσεις από εταιρείες όπως η Emirates, η Lufthansa και η Air India βρίσκονταν στον ιρανικό εναέριο χώρο. Η Air India, επεσήμανε ότι πολλές πτήσεις αλλάζουν πορεία ή επιστρέφουν στο αεροδρόμιο από το οποίο αναχώρησαν. Ανάμεσά τους είναι πτήσεις από τη Νέα Υόρκη, το Βανκούβερ, το Σικάγο και το Λονδίνο.
Το Ιράκ ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ότι έκλεισε τον εναέριο χώρο του και αναστέλλει όλες τις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμιά του, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, πολλές πτήσεις ανακατευθύνθηκαν για να περάσουν από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας ή χωρών της Κεντρικής Ασίας. Η Ιορδανία, που βρίσκεται μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράκ, έκλεισε τον εναέριο χώρο της μερικές ώρες μετά την έναρξη των ισραηλινών πληγμάτων.
«Μποτιλιάρισμα» στο αέρα
Η εκτροπή και η ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων όπως ήταν αναμενόμενο έφερε τεράστια αναστάτωση στην εναέρια κυκλοφορία. Νωρίτερα, σε χάρτη που ανήρτησε ο Θεοδωρής Κολυδάς, αποτυπωνόταν το εναέριο μποτιλιάρισμα πάνω από τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, αλλά και την Ελλάδα.
Όπως φαίνεται στη φωτογραφία πάνω από το Ιράν και το Ιρακ δεν πετάει κανένα αεροπλάνο.
«Αυτή την ώρα λόγω των γεγονότων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ και επειδή έχουν εκτοξευτεί 100 drones οι εναέριοι χώροι των περιοχών έχουν κλείσει και όλη η εναέρια κυκλοφορία , διέρχεται πάνω από την Σ. Αραβία , Αίγυπτο και Ελλάδα. Τα FIRs που παραμένουν κλειστά είναι του Ιράν, Ιράκ, Ιορδανίας και Συρίας» έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησής του ο Θοδωρής Κολυδάς.