Συναγερμός στην Αθήνα από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Εφιαλτικά σενάρια για την οικονομία
Η σημερινή επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν ανοίγει έναν νέο κύκλο ανησυχίας, από τη στιγμή μάλιστα που επλήγησαν και πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Τα σενάρια και τις αναλύσεις που είχαν καταρτίσει πριν από 8 μήνες επαναφέρουν στο τραπέζι τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα οποία περιλάμβαναν ακόμα και το δυσμενές σενάριο της JP Morgan για «έκρηξη» στην τιμή του πετρελαίου στα 120 δολάρια το βαρέλι, σε περίπτωση γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.
«Η κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πολύ ανησυχητική και εγκυμονεί κινδύνους ίσως για ευρύτερη ανάφλεξη», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης , ο οποίος είχε διαχειριστεί όλο τον συναγερμό που είχε σημάνει στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου όταν ο Λίβανος είχε εξαπολύσει πυραυλική ομοβροντία στο Ισραήλ, με τη διεθνή κοινότητα να ανησυχεί τότε για μια ενδεχόμενη απάντηση του Τελ Αβίβ, μέσω ενός χτυπήματος σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράν.
Νέος κύκλος ανησυχίας
Η σημερινή επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν ανοίγει έναν νέο κύκλο ανησυχίας, από τη στιγμή μάλιστα που επλήγησαν και πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου έως και 13% τη στιγμή που έγινε γνωστή η επίθεση, με το αργό να φτάνει έως και τα 77,2 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια άνοδος από το 2022, ωστόσο στη συνέχεια η τιμή υποχώρησε στην περιοχή των 72 δολαρίων.
«Η χρονική στιγμή της επίθεσης προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι την Κυριακή υπήρχαν συνομιλίες, πιθανόν καταληκτικές, μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών στο Ομάν. Το Ισραήλ, με την ενέργειά του, ουσιαστικά υπονόμευσε οποιαδήποτε προοπτική για μια συμφωνία ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη. Τώρα μένει να δούμε την αντίδραση του Ιράν», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης.
Συναγερμός στην Αθήνα
Το σκηνικό της νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και στην Αθήνα, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Στις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος επιστρέφει εκτάκτως από τη Σουηδία.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία εδράζεται στο ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Οι διεθνείς αγορές έδειξαν από την πρώτη στιγμή τον φόβο τους, αντιδρώντας μάλλον αναμενόμενα: αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, άνοδος στις τιμές του χρυσούπου αποτελεί πάντοτε ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών, αύξηση και του γεωπολιτικού ρίσκου.
Από την πρώτη στιγμή τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρακολουθούν στους υπολογιστές τους σε real time τη διακύμανση των τιμών τόσο στα χρηματιστήρια όσο και στις αγορές εμπορευμάτων.
Το εφιαλτικό σενάριο
Η JP Morgan επαναλαμβάνει το δυσμενές σενάριό της που αναφέρει πως αν το Ιράν υλοποιήσει τελικά την απειλή του να κλείσει τα στενά του Ορμούζ, απ΄όπου περνά το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» δεν αποκλείεται να εκτοξευθούν ακόμα και στα επίπεδα των 120 δολαρίων το βαρέλι.
Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, το οποίο μέσα σε έναν τεταμένο παγκόσμιο κλίμα, θα οδηγούσε σε νέα αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η Ελλάδα ανησυχεί παραπάνω καθώς σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που οι τιμές του δείκτη τιμών καταναλωτή υποχωρούν, στη χώρα μας κατέγραψαν τον Μάιο νέα άνοδο.
Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός του 2025 έχει «χτιστεί» πάνω στην πρόβλεψη πως η μέση διεθνής τιμή του πετρελαίου Brent θα κυμανθεί στα 73,1 δολάρια το βαρέλι, όταν αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στα 75 δολάρια.