Νεροπίστολα εναντίον υπερτουρισμού: Επιστρέφουν οι διαδηλώσεις σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία
Οι αντιδράσεις εναντίον του υπερτουρισμού έχουν γιγαντωθεί στη νότια Ευρώπη, με τους ντόπιους να φωνάζουν: «Τουρίστες επιστρέψτε σπίτι σας».
Επιστρέφουν οι «επιθέσεις» με νεροπίστολα στην Βαρκελώνη, καθώς ακτιβιστές ετοιμάζουν διαμαρτυρίες ενάντια στον υπερτουρισμό την Κυριακή σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.
Οι αντιδράσεις έχουν οξυνθεί στην νότια Ευρώπη, με τους διαδηλωτές να κάνουν λόγο για υπερβολικά υψηλά επίπεδα τουρισμού, τα οποία όπως καταγγέλλουν, αναγκάζουν τους ντόπιους να εγκαταλείψουν οικονομικά προσιτά καταλύματα ανεβάζοντας το κόστος ζωής και κατακλύζοντας τα κέντρα των πόλεων.
Οι διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά 11% στα 838 δισεκ. δολάρια φέτος, με την Ισπανία και τη Γαλλία να είναι ανάμεσα στις χώρες που θα δεχτούν αριθμό ρεκόρ τουριστών.
Πού θα πραγματοποιηθούν διαμαρτυρίες
Διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί στη Βαρκελώνη και σε άλλες επτά ισπανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Γρανάδα, η Πάλμα και η Ίμπιζα, στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας Λισαβόνα και στις ιταλικές πόλεις Βενετία, Γένοβα, Παλέρμο, Μιλάνο και Νάπολη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν αρκετές από τις οργανωτικές ομάδες.
Οι διοργανωτές, ορισμένοι από τους οποίους απορρίπτουν το αντεπιχείρημα ότι ο τουρισμός φέρνει θέσεις εργασίας και ευημερία, δήλωσαν στο Reuters ότι ήθελαν να αξιοποιήσουν τις διάσπαρτες διαμαρτυρίες σε όλη την Ισπανία πέρυσι με τη συντονισμένη ημέρα δράσης.
Ενώνουν τις δυνάμεις τους με ομάδες της Πορτογαλίας και της Ιταλίας υπό την ομπρέλα της συμμαχίας SET - Sud d'Europa contra la Turistització, ή Νότια Ευρώπη κατά του υπερτουρισμού - δήλωσε ο Daniel Pardo Rivacoba, εκπρόσωπος της Συνέλευσης των Γειτονιών της Βαρκελώνης για την Τουριστική Ανάπτυξη.
«Γίνετε φτωχότεροι για να γίνουν άλλοι πλουσιότεροι»
Περίπου 26 εκατομμύρια τουρίστες θα διογκώσουν τον πληθυσμό της Βαρκελώνης που ανέρχεται σε 1,6 εκατομμύρια το 2024. Μια έρευνα που διεξήχθη από τη Βαρκελώνη πέρυσι έδειξε ότι το 31% των κατοίκων θεωρούν τον τουρισμό επιζήμιο, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ.
«Όταν λένε (οι αξιωματούχοι) ότι πρέπει να ειδικευτούμε στον τουρισμό, ουσιαστικά μας λένε ότι πρέπει να γίνετε φτωχότεροι για να γίνουν άλλοι άνθρωποι πλουσιότεροι», δήλωσε ο Pardo Rivacoba, παραπονούμενος για τις χαμηλές αμοιβές και τις κακές ή ανύπαρκτες συμβάσεις.

Γκράφιτι «στέλνει» τους τουρίστες σπίτι τους
Όλο και πιο συχνό είναι το γκράφιτι που καλεί του τουρίστες να γυρίσουν σπίτι τους: «Οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους».
Ο τουριστικός οργανισμός της Βαρκελώνης ανέφερε σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή: «Αν ακούσετε από τη Βαρκελώνη, να λέει «Τουρίστες πηγαίνετε σπίτι σας», θα πρέπει να ξέρετε ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν σκέφτονται με αυτό τον τρόπο».
Η Βαρκελώνη, η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό για το 15% του ΑΕΠ της, ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα κλείσει όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέχρι το 2028. Ο δήμαρχος δήλωσε τότε ότι τα ενοίκια είχαν αυξηθεί κατά 68% τα τελευταία 10 χρόνια και το κόστος αγοράς κατοικίας είχε αυξηθεί κατά 38%, αποτελώντας μοχλό ανισότητας, ιδίως μεταξύ των νέων.
Ο Jaime Rodriguez de Santiago, επικεφαλής της πλατφόρμας ενοικίασης διακοπών Airbnb για την Ιβηρική, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι περιορισμοί της Βαρκελώνης αποτελούν εξιλαστήριο θύμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακατανομή των ροών των επισκεπτών σε λιγότερο πολυσύχναστα μέρη μιας πόλης.
Οι διαδηλωτές έχουν κληθεί να φέρουν νεροπίστολα στη διαμαρτυρία της Βαρκελώνης, δήλωσε ο Pardo Rivacoba, αφού πέρυσι ομάδες ψέκασαν τουρίστες σε μια διαμαρτυρία που επικρίθηκε από την κυβέρνηση και τις ταξιδιωτικές εταιρείες.
Μια πηγή της περιφερειακής αστυνομίας της Καταλονίας δήλωσε ότι η δύναμη θα εγγυηθεί το δικαίωμα διαμαρτυρίας και το δικαίωμα των πολιτών να κινούνται ελεύθερα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Η διαμαρτυρία στη Βενετία φαίνεται ότι θα είναι πιο χαμηλών τόνων, με έναν διοργανωτή να λέει ότι τα μέλη θα αναρτούν πανό σε δύο σημεία για να καταγγείλουν τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού. «Κάθε πόλη του δικτύου SET οργανώνει μια διαδήλωση με τον δικό της τρόπο», δήλωσαν.