Ο άγνωστος αρχαιολογικός θησαυρός που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και περιμένει να βγει στο φως
Το έδαφος κάτω από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου κρύβει ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο, μέρος του οποίου κάποτε ανακαλύφθηκε, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει θαμμένο...

Αν κάποια στιγμή τα βήματα σάς φέρουν στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δεν μπορεί παρά να κοντοσταθείτε στην ανισόπεδη διχάλα που υπάρχει στον πεζόδρομο. Εκατομμύρια ντόπιοι και τουρίστες έχουν βαδίσει στο σημείο κι έχουν αναρωτηθεί τι μπορεί να βρίσκεται εκεί.
Η απάντηση είναι αναπάντεχη και προκαλεί έκπληξη. Στο σημείο κρύβεται ένας άγνωστος αρχαιολογικός θησαυρός, ο οποίος περιμένει χρόνια να βγει στο φως. Ένας θησαυρός που έχει ήδη ανακαλυφθεί όχι μία, αλλά δύο φορές, αλλά οι συγκυρίες δεν επέτρεψαν να προχωρήσει η ανασκαφή του και να βγει στην επιφάνεια σε όλο του το μεγαλείο.
Όταν έγινε η διάνοιξη της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο αρχαιολόγος Γιάννης Μηλιάδης, που έχει συμπληρώσει και τα αετώματα του αρχαίου ναού της Αθηνάς, ανακάλυψε στο σημείο ένα τμήμα μιας τεράστιας έπαυλης, όπως μας ενημερώνει το Αθηνολόγιο. Πρόκειται για μία έπαυλη που θεωρείται ότι ανήκε στον Πρόκλο, τον νεοπλατωνιστή φιλόσοφο, έναν από τους τελευταίους, σημαντικότερους κλασικούς φιλοσόφους.
Επρόκειτο για ένα συγκλονιστικό εύρημα, ωστόσο εκείνη την εποχή η ανασκαφή δεν προχώρησε. Εξερευνήθηκε μόνο ο βόρειος τομέας της έπαυλης και τα ευρήματα της οικίας βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην ενότητα όπου φιλοξενούνται οι τελετές του γάμου, το Ασκληπιείο και το διονυσιακό θέατρο.
Η έπαυλη ανακαλύφθηκε ξανά όταν έγινε η πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στις μακέτες της εποχής υπήρξε η πρόθεση να αναδειχθεί ο χώρος και να κατεδαφιστούν διπλανά κτίρια, καθώς η έπαυλη συνεχίζεται και σε αυτά. Τελικά αποφασίστηκε να γίνει η επισήμανση των θεμελίων με μπετόν, με την ελπίδα ότι μελλοντικά θα ολοκληρωθεί η ανασκαφή και θα αποκαλυφθεί ολόκληρη η έπαυλη.
«Ήταν ένα συγκλονιστικό κτίριο με μια υπέροχη αψίδα καταστόλιστη με γλυπτά, όπως ήταν όλες της υστερορωμαϊκής περιόδου. Το πιο σημαντικό εύρημα ήταν η τελετουργική ταφή ενός θυσιασμένου χοίρου, ο οποίος βρέθηκε με τη λεπίδα στον λαιμό και κτερίσματα, τάφηκε δηλαδή σαν άνθρωπος. Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο, που θα ήταν ένα τεράστιο δώρο για την Αθήνα αν κάποια στιγμή γινόταν η φιλοσοφική αρτηρία. Να περνάς μέσα από το Λύκειο του Αριστοτέλη, από τον Πρόκλο, από το Γυμνάσιο του Αδριανού και να φτάνεις στην Ακαδημία Πλάτωνος», μας εξηγεί το Αθηνολόγιο.