Ο Άρης... έπεσε στη Γη και πουλήθηκε πανάκριβα: Μετεωρίτης - φαινόμενο σε πλειστηριασμό «μαμούθ»
Ζυγίζει 24,5 κιλά, όταν οι περισσότεροι μετεωρίτες του Κόκκινου Πλανήτη είναι μικροσκοπικά κομμάτια.

Ένας διαστημικός «θησαυρός» που έπεσε στη Γη από τον πλανήτη Άρη άλλαξε χέρια στη Νέα Υόρκη, «πιάνοντας» το αστρονομικό ποσό των 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s.
Ο λόγος για τον NWA 16788, τον μεγαλύτερο γνωστό μετεωρίτη από τον Άρη που έχει εντοπιστεί στη Γη. Ζυγίζει 24,5 κιλά, όταν οι περισσότεροι μετεωρίτες του Κόκκινου Πλανήτη είναι μικροσκοπικά κομμάτια. Η ανακάλυψή του έγινε τον Νοέμβριο του 2023, στην απομακρυσμένη έρημο Αγκαντέζ του Νίγηρα.
Ο οίκος Sotheby’s κάνει λόγο για έναν μετεωρίτη «κολοσσό», 70% μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο «αρειανό» δείγμα που έχουμε στη Γη. «Μια ανακάλυψη εξαιρετικής σημασίας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Cassandra Hatton, αντιπρόεδρος του τομέα Φυσικής Ιστορίας στον Sotheby’s.
«Το ταξίδι του μέσα στον χρόνο και τον διαστημικό άνεμο έχει αφήσει πάνω του ανεξίτηλα σημάδια. Το μέγεθός του και το κόκκινο χρώμα του τον καθιστούν μοναδικό», τόνισε.
Η επιστημονική ανάλυση δείχνει ότι εκτοξεύτηκε στο διάστημα ύστερα από ισχυρή πρόσκρουση αστεροειδούς στον Άρη, που ήταν τόσο έντονη ώστε κομμάτια του μετεωρίτη μετατράπηκαν σε γυαλί. Η επαφή του με την ατμόσφαιρα της Γης άφησε επάνω του ένα υαλώδες αποτύπωμα , μια επιφάνεια-υπογραφή του ταξιδιού του.
Όμως, η πώληση του πολύτιμου δείγματος σε ιδιώτη και όχι σε επιστημονικό ίδρυμα δεν πέρασε απαρατήρητη. Ο Steve Brusatte, καθηγητής παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του:
«Θα ήταν κρίμα να χαθεί σε ιδιωτική συλλογή. Ανήκει σε μουσείο, για να μελετηθεί και να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές», σχολίασε στο CNN.
Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που μετεωρίτης του Άρη προκαλεί «πυρετό» στους συλλέκτες. Το 2021, μετεωρίτης του Κόκκινου Πλανήτη πουλήθηκε στην Christie’s έναντι 200.000 δολαρίων, τιμή που ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις.
