Οι λόγοι που το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων κρίνεται ως αποτυχημένο
Το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων πέρασε στην ιστορία, χωρίς να προσελκύσει το ενδιαφέρον του μέσου ποδοσφαιρόφιλου.

Κι όμως υπήρξε ομάδα που... τρόμαξε την Παρί Σεν Ζερμέν! Η Τσέλσι του Ένζο Μαρέσκα χρειάστηκε μόλις 45' λεπτά στο πρώτο ημίχρονο και τον εξωπραγματικό Κόουλ Πάλμερ για να επιβληθεί με 3-0 επί των Παριζίανων στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων στα γήπεδα των ΗΠΑ.
Ο Πάλμερ με δύο γκολ στο 22' και στο 30' και ο Ζοάο Πέδρο με το «κερασάκι» στο 43' έστησαν πάρτι κόντρα στην κάτοχο του Champions League και έδειξαν πως δεν υπάρχει καμία... άτρωτη ομάδα στον κόσμο.

Αυτό ήταν και η μοναδική έκπληξη, σε μια διοργάνωση που απασχόλησε πολύ λίγο κόσμο και ακόμη λιγότερο τους συλλόγους. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων κρίνεται ως αποτυχημένο ή... με το «γάντι» ως μια σειρά έξτρα αγώνων που ήταν αχρείαστοι.
Μια ακόμη... ευρωπαϊκή υπόθεση

Η τεράστια ποιοτική διαφορά ανάμεσα στις ευρωπαϊκές και νοτιοαμερικανικές ομάδες σε σχέση με τις υπόλοιπες (Ασίας, Αφρικής, Ωκεανίας) έχει μετατρέψει τη διοργάνωση σε... περίπατο για τις ομάδες της Ευρώπης. Ο τελικός ανάμεσα σε Τσέλσι και Παρί Σεν Ζερμέν, αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως δεν υπάρχει ομάδα που να μπορεί να διεκδικήσει το τρόπαιο από ομάδες επιπέδου Champions League και Europa League (ούτε καν του Conference League). Κάπως έτσι, το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων είναι ακόμη ένας... ευρωπαϊκός τίτλος.
Χαμηλό εμπορικό ενδιαφέρον, άδεια γήπεδα και ομάδες... αδιάφορες

Σε αντίθεση με τις μεγάλες διασυλλογικές διοργανώσεις όπως το Champions League ή το Copa Libertadores, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων δεν έχει να προσφέρει κάτι στο φίλαθλο κοινό. Σε πολλούς αγώνες οι εξέδρες ήταν μισοάδειες, ενώ αρκετές ομάδες ήταν αδιάφορες, αφού το «καλεντάρι» είναι βαρύ και ένας τραυματισμός θα... κόστιζε. Ακόμη, παρά τις μεγάλες προσπάθειες της FIFA να προσελκύσει τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες και διαφημίσεις, δεν τα κατάφερε, με την διοργάνωση να μην έχει κάποιο σοβαρό promotion.
Μια... ασαφής διοργάνωση και η «πρόβα» των ΗΠΑ

Η διοργάνωση διεξάγεται συνήθως τον Δεκέμβριο ή Ιανουάριο, σε περίεργα προγράμματα και εξαντλητικά ταξίδια για τις ευρωπαϊκές ομάδες. Ακόμη το format δεν είναι σταθερό. Φέτος συμμετείχαν 32 ομάδες, ενώ τις προηγούμενες χρονιές είχε αλλάξει αρκετές φορές ο αριθμός των ομάδων, αλλά και η φιλοσοφία στον τρόπο διεξαγωγής. Για να κάνεις μια διοργάνωση επιτυχημένη, σίγουρα δεν βοηθούν οι συχνές αλλαγές, χωρίς μια συγκεκριμένη στρατηγική.
Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ δεν έδειξαν τα καλύτερα δείγματα στην «πρόβα» για την φιλοξενία του Μουντιάλ, αφού μία από τις πλέον επεισοδιακές αναμετρήσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων καταγράφηκε στον αγώνα Τσέλσι – Μπενφίκα ο οποίος διήρκησε σχεδόν πέντε ώρες λόγω εκτεταμένης διακοπής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων. Παρά το γεγονός ότι απέμεναν ελάχιστα λεπτά για τη λήξη, οι παίκτες απομακρύνθηκαν άμεσα από τον αγωνιστικό χώρο, σύμφωνα με το αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας που ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες για εξωτερικές αθλητικές διοργανώσεις. Μάλιστα οι διακοπές πρόκειται να είναι συχνές, αφού οι ΗΠΑ πλήττονται συχνά από ακραία καιρικά φαινόμενα.