Η απίστευτη ιστορία διαδραματίστηκε στον Καναδά και είχε πρωταγωνιστή έναν 20χρονο. Τον συνέλαβαν και του απήγγειλαν κατηγορίες για επικίνδυνη οδήγηση καθώς τον βρήκαν “εμφανώς κοιμισμένο” στη θέση του οδηγού ενός οχήματος Tesla Model S του 2019. Σύμφωνα με το CNN, το όχημα βρισκόταν σε “ημιαυτόνομη λειτουργία“.  Η καναδική αστυνομία ανέφερε πως δέχτηκε κλήση για κάποιον που οδηγούσε επικίνδυνα στην περιοχή Ponoka κοντά στην Αλμπέρτα. Συγκεκριμένα έτρεχε με 140 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ οι θέσεις και του οδηγού και του συνοδηγού ήταν κατεβασμένες και οι δύο επιβαίνοντες εμφανίζονταν κοιμισμένοι, σύμφωνα πάντα με τις αρχές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όταν το περιπολικό πλησίασε το όχημα, αυτό άρχισε να επιταχύνει στα 150 χιλιόμετρα την ώρα. Όταν το όχημα ακινητοποιήθηκε, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον οδηγό που από είναι από την περιοχή British Columbia, του επέβαλαν ποινή για επικίνδυνη οδήγηση, του αφαίρεσαν την άδεια και αναμένεται να εμφανιστεί ως κατηγορούμενος στο δικαστήριο τον Δεκέμβριο. Αρμόδιος από την υπηρεσία Οδικών Συγκοινωνιών της Αλμπέρτα δήλωσε πως “παρότι οι κατασκευαστές αυτών των νέων οχημάτων έχουν ενσωματώσει συστήματα που λειτουργούν ως δικλείδες ασφαλείας, αυτά τα συστήματα είναι βοηθητικά και συμπληρωματικά”. “Τα οχήματα δεν οδηγούνται από μόνα τους, υπάρχει πάντα η ευθύνη του οδηγού” τόνισε ο Gary Graham. Η Tesla δεν σχολίασε στο CNN, για την υπόθεση.

Αρκετά περιστατικά

Όπως γράφει το CNN, η εταιρεία έχει προειδοποιήσει πως ο οδηγός πρέπει να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να αναλάβει τον έλεγχο του οχήματος. Ο αυτόματος πιλότος είναι χρήσιμος όταν το όχημα κινείται σε εθνικές οδούς και μπορεί να τηρεί τις σωστές αποστάσεις ασφαλείας, αλλά χρειάζεται επίβλεψη – και εκεί είναι που έγκειται στην εκτίμηση του οδηγού και στο πόσο μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οδηγός έχει συλληφθεί να κοιμάται στο τιμόνι ενός τέτοιου αυτοκινήτου, ενώ το σύστημα αυτό έχει γίνει αιτία και για σωρεία τροχαίων. Πέρυσι, ένας 50χρονος σκοτώθηκε σε τροχαίο, ενώ ήταν σε χρήση ο αυτόματος πιλότος, ενώ το 2018 ένας υπάλληλος της Apple, έχασε τη ζωή του όταν το όχημά του έχασε τον έλεγχο σε λεωφόρο (το αυτοκίνητο ήταν στον αυτόματο πιλότο για 19 λεπτά).  Η οικογένειά του πέρυσι γνωστοποίησε πως θα στραφούν νομικά κατά της εταιρείας, κατηγορώντας την ότι προκάλεσε τον θάνατό του. Η εταιρεία από την πλευρά της υποστήριξε πως το αυτοκίνητο είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τον οδηγό για εμπόδιο στον δρόμο αλλά εκείνος αγνόησε τις προειδοποιήσεις.