Ποιες χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα και πού φυλάσσονται - Επίσημα στοιχεία
Ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν έφερε ξανά στην επιφάνεια το κρίσιμο ερώτημα για το πού βρίσκονται τα πυρηνικά αποθέματα ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) και την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), εννέα χώρες κατέχουν συνολικά περίπου 12.241 πυρηνικές κεφαλές στις αρχές του 2025. Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τη συντριπτική πλειοψηφία, με τη Ρωσία να διαθέτει περίπου 5.459 και τις ΗΠΑ περίπου 5.277 κεφαλές. Οι υπόλοιπες χώρες - Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Πακιστάν, Βόρεια Κορέα και Ισραήλ - κατέχουν το υπόλοιπο 13% του παγκόσμιου οπλοστασίου.
Αναλυτικά οι εκτιμήσεις για το 2025:
Χώρα Εκτιμώμενες κεφαλές
Ρωσία 5.459
ΗΠΑ 5.277
Κίνα 600
Γαλλία 290
Ην. Βασίλειο 225
Ινδία 180
Πακιστάν 170
Ισραήλ 90
Βόρεια Κορέα 50
Πολλές από αυτές τις κεφαλές έχουν αποσυρθεί αλλά δεν έχουν ακόμη αποσυναρμολογηθεί, ενώ περίπου 9.614 βρίσκονται σε στρατιωτικά αποθέματα προς άμεση χρήση. Από αυτές, 3.912 θεωρούνται «αναπτυγμένες» - δηλαδή τοποθετημένες σε διηπειρωτικούς πυραύλους, βομβαρδιστικά ή βάσεις με ενεργά συστήματα βραχείας εμβέλειας. Περίπου 2.100 βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας, κυρίως σε ΗΠΑ και Ρωσία.
Πού βρίσκονται τα πυρηνικά αποθέματα
Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Washington Post, μολονότι μόνο εννέα χώρες κατέχουν πυρηνικά, έξι χώρες φιλοξενούν ξένα πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους - πέντε για τις ΗΠΑ (Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Τουρκία, Βέλγιο) και μία για τη Ρωσία (Λευκορωσία). Τα αμερικανικά όπλα στις ευρωπαϊκές βάσεις παραμένουν υπό αμερικανικό έλεγχο, αλλά η παρουσία τους λειτουργεί ως διαβεβαίωση για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην άμυνα των συμμάχων τους, ενώ θεωρείται και εργαλείο αποτροπής περαιτέρω διάδοσης πυρηνικών όπλων.
Το 2023, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την πρόθεση αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την πραγματική ανάπτυξη τέτοιων όπλων εκεί, σύμφωνα με το SIPRI.
Οι περισσότερες χώρες κρατούν μυστικό το ακριβές μέγεθος του οπλοστασίου τους. Μόνο οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν δημοσιοποιήσει σχετικές πληροφορίες. Το Ισραήλ, που θεωρείται η μοναδική πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, ακολουθεί πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» και δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την κατοχή πυρηνικών, αν και εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 90 κεφαλές.