Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου - Συνάντηση με Γάλλο πρόεδρο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου - Συνάντηση με Γάλλο πρόεδρο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη στο Παρίσι αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μια πολύ σημαντική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να σταλούν μηνύματα στην Άγκυρα περί συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο και φυσικά καταδίκης των προκλητικών ενεργειών της, στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση γίνεται και με αφορμή τη διοργάνωση από το ελληνογαλλικό επιμελητήριο ενός οικονομικού φόρουμ που έχει ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Σημειώνεται πως δύο 24ωρα πριν τη διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση για το επίμαχο μνημόνιο ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης. «Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», απαντά σχετικά η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ της Γαλλίας.

- Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: «Παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας», λέει η Γαλλία 

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε ότι στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη προς υποστήριξη της αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνησης της Τρίπολης [διαβάστε εδώ]. Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες και πέντε τουρκικές φρεγάτες και ένα βοηθητικό σκάφος εντοπίστηκαν να πλέουν βόρεια της Λιβύης, κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Στις «GOKSU» και «GOKOVA» προστέθηκαν τρεις ακόμη φρεγάτες αλλά και πλοίο υποστήριξης, ενώ στην ίδια περιοχή πλέουν και πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού. 

- Τουρκία: Πέντε τουρκικές φρεγάτες ανοιχτά της Λιβύης