Διάσκεψη Λιβύης και Ελλάδα – Γερμανικά ΜΜΕ: Τουλάχιστον τρία μεγάλα γερμανικά Μέσα αναλύουν τους λόγους για την επίσκεψη, τονίζοντας την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την μη πρόσκληση στο κρίσιμο φόρουμ. Η Suddeutsche Zeitung γράφει χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα είναι δυσαρεστημένη με την λιβυκή κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας που έχει συνάψει με τον Ερντογάν για την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα ελληνικά νησιά.

"Εξοργισμένη είναι η Αθήνα και γιατί δεν προσκλήθηκε στην κυριακάτικη Διάσκεψη του Βερολίνου" τονίζεται. Σημειώνει πως ο στρατάρχης Χαφτάρ, επικεφαλής των λιβυκών δυνάμεων που μάχονται την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση, έφτασε στην Αθήνα με ιδιωτική πτήση και συνάντησε το ίδιο βράδυ τον Νίκο Δένδια για μία "ανεπίσημη συνομιλία". "Η ελληνική κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Αλ Σαράτζ, καθώς αυτή κατέληξε σε συμφωνία με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για κοινή εκμετάλλευση πόρων στην Μεσόγειο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών. Η Αθήνα ακολουθεί το μότο: Ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου. Γι' αυτό έγινε και η πρόσκληση στον Χαφτάρ".

Το Βερολίνο δε, δεν θεωρεί ότι το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι ο θαλάσσιος πλούτος και η ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά η μεταφορά τουρκικών όπλων στη Λιβύη. Η Τουρκία στηρίζει και εξοπλιστικά την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν δήλωσε και πάλι πως η Άγκυρα θα στείλει στρατιώτες στην Τρίπολη, γράφει η SZ.

Σημειώνει ακόμη πως η Αθήνα θεωρεί άκυρη τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ωστόσο "ο Ερντογάν δημιουργεί δεδομένα στην περιοχή" και έχει ήδη αναγγείλει πως η Άγκυρα θα αναζητήσει ενεργειακά αποθέματα νότια της Κρήτης, μέσα στον χρόνο, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανέφερε πως θα κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο" για να το αποτρέψει.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης, πως "μια στρατιωτική σύγκρουση των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, αποφεύχθηκε τελευταία φορά το 1996"και συμπληρώνει ότι "η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να εμπλακεί πιο βαθιά στην εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής. Η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να παραδώσει αμυντικούς πυραύλους Patriot στη Σαουδική Αραβία υπό αμερικανική πίεση (…) H Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τον Χάφταρ στη λιβυκή σύγκρουση".

Διαβάστε το δημοσίευμα

"Εξοργισμένη η Αθήνα"

Η Handelsblatt γράφει πως η Αθήνα είναι εξοργισμένη με την Τουρκία καθώς ο Ερντογάν – μετά την συμφωνία με την Λιβύη – είναι έτοιμος να αρχίσει ένεργειακές έρευνες, το συντομότερο δυνατό με την Erdgas. "Η Αθήνα διαμαρτύρεται και είναι θυμωμένη, γιατί δεν της επιτράπηκε να καθίσει στο τραπέζι της Διάσκεψης του Βερολίνου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Άνγκελα Μέρκελ και της εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί δεν έλαβε πρόσκληση" γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε παράπονα για το ίδιο θέμα και σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Προσθέτει πως η "διαμάχη για τον ορυκτό πλούτο στη Μεσόγειο θα μπορούσε να αναπτύξει μια εκρηκτική δυναμική. Επειδή η Τουρκία όχι μόνο θέλει για την ίδια το φυσικό αέριο, αλλά επειδή θέλει να εμποδίσει και τις ενέργειες άλλων χωρών στην περιοχή". Αυτές δεν είναι άλλες από τα σχέδια Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed".

Τέλος αναφορικά με την επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα αλλά και τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου η Handelsblatt σημειώνει: "Στην παρούσα κατάσταση η Αθήνα προσπαθεί να έρθει σε επαφή με λιβυκούς παράγοντες". Στο πλαίσιο αυτό ο Χάφταρ ζήτησε στήριξη από την Αθήνα, γράφει και συμπληρώνει πως ο "επικεφαλής του αυτοανακηρυγμένου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) και αντίπαλος του ηγέτη της Λιβύης αλ Σάρατζ"αυτή τη στιγμή "ελέγχει το 80% της Λιβύης μέχρι έξω από την πρωτεύουσα, Τρίπολη, την οποία πολιορκεί εδώ και μήνες".

Διαβάστε το δημοσίευμα

Tagesschau: Η Αθήνα απειλεί με βέτο

"Η Ελλάδα απειλεί με βέτο πριν την Διάσκεψη του Βερολίνου" γράφει η Tagesschau, εξηγώντας πως η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση και είναι εξοργισμένη, με αιτία την διένεξη που έχει με την Άγκυρα."Η Αθήνα έχει απειλήσει να μπλοκάρει μία ειρηνευτική συμφωνία για τη Λιβύη" αναφέρει προσθέτοντας πως στόχος είναι να συζητηθεί και το ζήτημα της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, όσον αφορά την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου.

Και αυτό το άρθρο αναφέρεται στην δήλωση του πρωθυπουργού ότι "η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη και έπρεπε να προσκληθεί στην Διάσκεψη του Βερολίνου" καθώς και την προειδοποίηση πως η Αθήνα δεν θα δεχτεί μία πολιτική λύση για τη Λιβύη, αν δεν περιλαμβάνει το θέμα της ακύρωσης της συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης".

Προστίθεται πως η πρόσκληση του Χαφτάρ στην Αθήνα, έγινε ακριβώς λόγω της διαφορετικής στάσης των δύο ηγεσιών, της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και των δυνάμεων του στρατάρχη.

Διαβάστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις