Νέες ταυτότητες:Ο διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ και ακυρώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία για να επαναπροκηρυχθεί,ανοίγει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Τηναρχή έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει ήδη καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, το οποίοεπικαλούμενο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» – έκανε λόγο για φωτογραφικές διατάξεις στον διαγωνισμό ύψους 515 εκατομμρίων ευρώ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Έγχρωμες εγχάρακτες φωτογραφίες, ειδικό χαρτί και κάποιες ακόμα προδιαγραφές μπήκαν στον νέο διαγωνισμό καιπεριορίζουν πολύ τον κύκλο των εταιριών που μπορούν να συμμετάσχουν αναφέρουν τα στοιχεία του δημοσιεύματος.

Έθεσε δε, δύο ερωτήματα προς τηνκυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ:

  • Για ποιο λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της να ακυρώσει το διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες, ο οποίος αποδεδειγμένα πληρούσε όλες τις προδιαγραφές που ορίζει η Ε.Ε.;
  • Για ποιο λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε έναν συγκεκριμένο όρο του διαγωνισμού, αυξάνοντας έτσι τη δημόσια δαπάνη για το έργο κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ;

«Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι υποχρεωμένοι να δώσουν άμεσα τις απαιτούμενες εξηγήσεις» υποστήριξε, τέλος, διαμηνύοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να γυρίσει τη χώρα στις εποχές των κουμπάρων και των κολλητών, στις πρακτικές δηλαδή που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία».

Η απάντηση της κυβέρνησης

Από την πλευρά τους, κύκλοι της κυβέρνησης σχολίασανότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να στηρίξει τον γνωστό κ. Βαξεβάνη και το έντυπό του, σε συνέχεια των συγκλονιστικών αποκαλύψεων στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής που τον κατονομάζουν ως βασικό γρανάζι του παραδικαστικού/παρακρατικού κυκλώματος».

«Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξοφλήσει γραμμάτια και είναι πραγματικά λυπηρό ένα κόμμα να γίνεται πλασιέ συμφερόντων εταιριών σε συνεργασία με σεσημασμένα δημοσιογραφικά ‘πιστόλια'».

Ακολούθησε καινέα ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία τονιζόταν το εξής:

«Με τον διαγωνισμό που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αιφνιδίως ακύρωσε, η συντριπτική πλειοψηφία των 25 φορέων-εταιρειών που είχαν προσκληθεί, πληρούσαν τις προδιαγραφές κι έτσι μπορούσαν να καταθέσουν την οικονομική τους προσφορά. Επομένως θα μπορούσε να υπάρξει ανταγωνισμός προς όφελος του δημοσίου».

«Ο νέος διαγωνισμός τελικά που προχωρά με έγχρωμη φωτογραφία, αυξάνει το κόστος με μία μη προτυποποιημένη τεχνολογία που πιθανώς ευνοεί ελάχιστα συγκεκριμένα εταιρικά σχήματα, χωρίς να προσθέτει απολύτως τίποτε στο επίπεδο της ασφάλειας»

«Ρωτούμε ευθέως λοιπόν. Στο διαγωνισμό Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη πόσες προσφορές, από πόσους φορείς-εταιρείες, θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτές; Δεν θέλουμε να πιστέψουμε οτι θα είναι μόνο ΜΙΑ ή ελάχιστες. Διότι τότε θα έχουν άσχημα ξεμπερδέματα οι κύριοι Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις