Σταύρος Κοντονής: Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα"Εποχή" μίλησε μεταξύ άλλων για την πολύκροτη υπόθεση της ΕΕΑ τονίζοντας πως θα «δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα καχυποψίας» στην περίπτωση που αποδειχθεί πως ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε ανάμειξη με στέλεχος της συγκεκριμένης επιτροπής. Στην συνέχεια έκανε «επίθεση» και στην Νέα Δημοκρατία την οποία χαρακτήρισε ως «το κόμμα της παράγκας». Κλείνοντας δεν απέφυγε να τοποθετηθεί και για τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβερνούσε την χώρα.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση γύρω από το ΠΑΟΚ- Ξάνθη,μετά την απόφαση της ΕΕΑ,μπαίνει στην επόμενη φάση της, καθώς εντός των προσεχών ημερών θα οριστεί δικάσιμος και θα κληθούν οι δύο εμπλεκόμενες ΠΑΕ σε απολογία, ενώπιον του δικαιοδοτικού οργάνου της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος. Μάλιστα, η Σούπερ Λιγκ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην εφημερίδα "Εποχή" ο Σταύρος Κοντονής:

Πρώτα απ’ όλα, θέλουμε τη γνώμη σου για την περιβόητη τροπολογία της κυβέρνησης. Μπορεί να «σταθεί»; Δεν νομίζω ότι υπάρχει η ελαχίστη αμφιβολία ότι η κυβέρνηση, και στο ζήτημα του ποδοσφαίρου, λειτούργησε υπό το κράτος πανικού, εξ αιτίας ενός κύματος αντιδράσεων που δημιουργήθηκε από δικές της ενέργειες, οι οποίες κατ’ ελάχιστο μπορούν να χαρακτηριστούν ως προκλητικές για ένα κράτος δικαίου, παιδαριώδεις ως προς την υλοποίησή τους και αποκαλυπτικές του δόγματος του «πολιτικού κόστους» που διαπερνά συνολικά την ασκουμένη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αναφέρω το γενικό πλαίσιο, γιατί δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Κοιτάξτε τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης, στο προσφυγικό, όπως επίσης στο τρόπο που διαχειρίζεται το ζήτημα του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, μετά την ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση της Γαλλίας και Ολλανδίας, για να μην αναφέρουμε την επένδυση στο Ελληνικό, όπου τα έργα θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τον Αύγουστο. Λαϊκισμός, δημαγωγία, ομηρία από επιχειρηματικά συμφέροντα, οδήγησαν την κυβέρνηση της δεξιάς να τα έχει κάνει «μούσκεμα» σε όσα ζητήματα είχαν ένα αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Ως προς το ειδικότερο της τροπολογίας, ας μη μείνουμε στα τυπικά στοιχεία, αλλά στην ουσία. Η τροπολογία αυτή βοηθά στην περαιτέρω διαφάνεια και εξυγίανση του πολύπαθου ποδοσφαίρου μας; Όταν, μεσούσης της διαδικασίας ελέγχου, παρεμβαίνει η κυβέρνηση, πρώτα με δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού, ο οποίος αφενός μεν υπαινίσσεται ότι ο νόμος εφαρμόζεται με αυστηρότητα μόνο στους αδύναμους, ενώ για τους ισχυρούς επιφυλάσσεται διαφορετική μεταχείριση, αφετέρου δε χαρακτηρίζει την απόφαση της ΕΕΑ μη τεκμηριωμένη, τη στιγμή που δεν έχει δημοσιευτεί το σκεπτικό της και ακολούθως η κυβέρνηση διαμορφώνει νέο ποινολόγιο με την τροπολογία, τότε ο καθένας μπορεί να μιλήσει για διασάλευση της νομιμότητας και έκθεση της κυβέρνησης. Ιδίως, αν αποδειχθεί αληθινή η πληροφορία ότι ο πρόεδρος της ΕΕΑ που τοποθετήθηκε από τον υφυπουργό Αθλητισμού είναι οικογενειακός του φίλος, τότε πολύ φοβάμαι ότι η και πλέον νομικά άρτια απόφαση της ΕΕΑ θα αμφισβητηθεί ακόμα περισσότερο και θα δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα καχυποψίας.

Πώς φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο;

Σε αδιέξοδο φτάνουμε πάντα, όταν δεν εφαρμόζονται οι νόμοι ή όταν εφαρμόζονται επιλεκτικά. Το χειρότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει βιαίως, σε μία διαδικασία που δεν εμπλεκόταν. Αυτό δημιούργησε πολλαπλές αντιδράσεις, αλληλοσυγκρουόμενες και αντιφατικές. Γι’ αυτό από τον πανικόβλητο πρωθυπουργό εκφωνήθηκε η πιθανότητα αποβολής των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, όχι ως μέσον άρσης των παθογενειών του ελληνικό ποδοσφαίρου, αλλά ως φυγή από το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Να σας θυμίσω ότι η ΝΔ όταν πραγματοποιήσαμε το 2015 την πρώτη νομοθετική παρέμβαση, μας κατηγορούσε, ότι οδηγούσαμε το ελληνικό ποδόσφαιρο σε Grexit, αναπαράγοντας μέσα στη Βουλή, τα επιχειρήματα μιας προκλητικά μεροληπτικής διοίκησης της ΕΠΟ και του κ. Μαρινάκη, σε σημείο τέτοιο που αναγκάστηκα να δηλώσω, ότι η ΝΔ είναι το κόμμα της «παράγκας» και ιμάντας προβολής επιχειρηματικών συμφερόντων στο Κοινοβούλιο. Είχαν φτάσει τότε στο σημείο να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία, ευελπιστώντας ότι θα απετρέπετο η ψήφιση του νόμου, με τον οποίο τοποθετήθηκαν τακτικοί δικαστές στα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου και παρείχετο η δυνατότητα στον υφυπουργό Αθλητισμού, όχι μόνο να επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα, αλλά ακόμη και να διακόπτει αθλητικά πρωταθλήματα. Δυστυχώς αυτή η προσπάθεια δεν είχε την ανάλογη συνέχεια και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα αναφερθώ σε ακυρώσεις ψηφισμένων διατάξεων αυτή τη στιγμή, ούτε στη μη ψήφιση άλλων που είχαν δρομολογηθεί και έμειναν γράμμα κενό. Θα τονίσω ότι δυστυχώς, από ένα σημείο και μετά επελέγη σε ορισμένους τομείς, από τη δική μας κυβέρνηση η πολιτική «των ήρεμων νερών» και όχι της σύγκρουσης με συμφέροντα, συντεχνίες και αρνητικά φαινόμενα, που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια, το λαό μας στη φτωχοποίηση και την δημοκρατία μας σε αμφισβήτηση. Η άσκηση κυβερνητικής πολιτικής για την αριστερά και τους κομμουνιστές είναι διαδικασία σύγκρουσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις