Μακαρονάδα με σπιτικό πέστο
Ένα ζουμερό και αρωματικό πιάτο που συνδυάζει απλά υλικά για έντονη γεύση.

Η μακαρονάδα με σπιτική πέστο είναι ένα ζουμερό και αρωματικό πιάτο που συνδυάζει απλά υλικά για έντονη γεύση. Η φρέσκια πέστο βασιλικού με κουκουνάρι, σκόρδο, παρμεζάνα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δημιουργεί βελούδινη σάλτσα. Το σπαγγέτι βράζεται al dente, διατηρώντας απαλότητα και ελαστικότητα, ενώ το νερό βρασμού βοηθά στην ομογενοποίηση της σάλτσας. Η προσθήκη χυμού λεμονιού προσδίδει φρεσκάδα και ισορροπεί τα αρώματα. Διακοσμημένο με επιπλέον τυρί και φύλλα βασιλικού, σερβίρεται αμέσως για να διατηρηθεί η γεύση. Ιδανικό για καθημερινό γεύμα ή γιορτινή περίσταση, κερδίζει τους λάτρεις της μεσογειακής κουζίνας. Αποτελεί ευέλικτη βάση για παραλλαγές, προσθέτοντας ψητά λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή ρόκα.
Υλικά (για 4 μερίδες)
Για την πέστο
- 2 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα βασιλικού (μόνο τα φύλλα, σφιχτό γεμάτο)
- ¼ φλιτζάνι κουκουνάρι (ψημένο ελαφρά σε αντικολλητικό τηγάνι)
- 1–2 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με την ένταση που προτιμάτε)
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
- ¼ φλιτζάνι τριμμένο παρμεζάνα (ή πεκορίνο)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (προαιρετικά, για φρεσκάδα)
Για τη μακαρονάδα
- 400 γρ. σπαγγέτι (ή όποιο άλλο ζυμαρικό προτιμάτε)
- Αλάτι για το νερό των ζυμαρικών
- Μερικές κουταλιές από το νερό βρασίματος των ζυμαρικών
Εκτέλεση
Προετοιμασία πέστο
- Σε αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίστε ελαφρά το κουκουνάρι σε μέτρια φωτιά για 2–3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρει ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Αφήστε το να κρυώσει.
- Στο μούλτι ή γουδί, βάλτε πρώτα το σκόρδο και το αλάτι, λιώστε τα λίγο. Προσθέστε τα φύλλα βασιλικού (πλυμένα και καλά στραγγισμένα) σταδιακά μαζί με το κουκουνάρι.
- Χτυπήστε μέχρι να σχηματιστεί ένας χοντροκομμένος χυλός.
- Με το μοτέρ σε λειτουργία, προσθέστε σταδιακά το ελαιόλαδο μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και η σάλτσα να γίνει λεία αλλά όχι υπερβολικά ρευστή.
- Τέλος, προσθέστε την παρμεζάνα, το λεμόνι (αν βάζετε) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι.
Βράσιμο ζυμαρικών
- Βάλτε άφθονο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα, αλατίστε το (περίπου 1 κουταλιά της σούπας ανά 2 λίτρα νερό) και φέρτε σε βρασμό.
- Ρίξτε τα σπαγγέτι και βράστε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (συνήθως 8–10 λεπτά) μέχρι να γίνουν al dente.
- Πριν σουρώσετε, κρατήστε 2–3 κουταλιές από το νερό βρασίματος.
Σύνθεση πιάτου
- Στραγγίστε τα ζυμαρικά και επιστρέψτε τα στην κατσαρόλα ή σε ευρύ μπολ.
- Ρίξτε την πέστο πάνω τους και ανακατέψτε γρήγορα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό που κρατήσατε, για να ομογενοποιηθεί η σάλτσα και να καλύψει όμορφα τα ζυμαρικά.
- Σερβίρετε αμέσως, προσθέτοντας όση επιπλέον παρμεζάνα θέλετε και μερικά φύλλα βασιλικού για διακόσμηση.
Tips & Παραλλαγές
- Ψητά λαχανικά: Ψήστε λεπτές φέτες ντομάτας ή κολοκυθάκια στο φούρνο ή σχάρα και σερβίρετε από πάνω.
- Ξηροί καρποί: Αν δεν έχετε κουκουνάρι, δοκιμάστε αμύγδαλα ή καρύδια.
- Χορτοφαγική: Αντικαταστήστε την παρμεζάνα με θρυμματισμένο τόφου.
- Αρωματικά: Μπορείτε να προσθέσετε λίγα φύλλα δυόσμου ή ρόκας για πιο πικάντικη γεύση.