Ζυμαρικά με κοτόπουλο και σάλτσα λεμονιού
Ιδανική για μεσημεριανό ή βραδινό, αυτή η συνταγή ετοιμάζεται σε μόλις 30 λεπτά και προσφέρει ισορροπημένη γεύση.

Μια δροσερή και κρεμώδης πρόταση που συνδυάζει ζυμαρικά με τρυφερό κοτόπουλο και αρωματική σάλτσα λεμονιού. Ιδανική για μεσημεριανό ή βραδινό, αυτή η συνταγή ετοιμάζεται σε μόλις 30 λεπτά και προσφέρει ισορροπημένη γεύση ανάμεσα στο ξινό του λεμονιού και τη γλύκα της κρέμας. Το σκόρδο, η παρμεζάνα και ο μαϊντανός απογειώνουν τη γεύση, ενώ το φρεσκοτριμμένο πιπέρι δίνει την απαραίτητη ένταση. Σερβίρεται με επιπλέον τυρί και συνοδεύεται ιδανικά με σαλάτα και ένα ποτήρι λευκό κρασί. Μια εύκολη, γευστική λύση για κάθε μέρα!
Υλικά (για 4 άτομα)
- 400 γρ. ζυμαρικά (πένες, φετουτσίνι ή λιγκουίνι)
- 400 γρ. φιλέτο κοτόπουλου (στήθος), κομμένο σε λωρίδες ή κύβους
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 120 ml ζωμός κοτόπουλου (κατά προτίμηση ζεστός)
- 60 ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού (περίπου 1 μεγάλο λεμόνι)
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού (ακέρωτου)
- 120 ml κρέμα γάλακτος (15% – 20% λιπαρά) ή γιαούρτι στραγγιστό (2%)
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (συν επιπλέον για το σερβίρισμα)
- 2 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά βούληση)
Προαιρετικά
1 πρέζα μπούκοβο (αν θέλετε λίγη κάψα)
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά
- Σε άφθονο αλατισμένο νερό – ακολουθήστε τον ελάχιστο χρόνο της συσκευασίας ώστε να μείνουν al dente.
- Κρατάμε ½ φλ. (120 ml) από το νερό των ζυμαρικών πριν τα σουρώσουμε.
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο
- Κόβουμε τα φιλέτα σε λωρίδες ή κύβους 2 cm, σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
- Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι / βαθύ σκεύος, δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε το κοτόπουλο 4-5 λεπτά ως να ροδίσει, αλατοπιπερώνουμε. Μεταφέρουμε σε πιάτο.
Χτίζουμε τη σάλτσα λεμονιού
- Στο ίδιο τηγάνι χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο & το σκόρδο· σοτάρουμε 30 sec (να μη σκουρύνει).
- Σβήνουμε με τον ζωμό κοτόπουλου και τον χυμό λεμονιού. Ξύνουμε τα κολλημένα «ζουμιά» με ξύλινη κουτάλα.
- Μόλις αρχίσει ελαφρά βρασμός, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος (ή το γιαούρτι, εκτός φωτιάς για να μη κόψει), το ξύσμα και επαναφέρουμε το κοτόπουλο. Σιγοβράζουμε 2 λεπτά να δέσει.
- Ανακατεύουμε την παρμεζάνα ώσπου να λιώσει και να γίνει η σάλτσα βελούδινη.
Ολοκλήρωση
- Προσθέτουμε τα ζυμαρικά & όσο νερό βρασίματος χρειαστεί για να γλιστράει η σάλτσα (συνήθως ¼ φλ.).
- Ρίχνουμε τον μαϊντανό, δοκιμάζουμε αλάτι-πιπέρι. Αν θέλουμε, κατεβάζουμε και «γυαλίζουμε» με 1 κ.σ. βούτυρο.
Σερβίρισμα
- Μοιράζουμε σε ζεστά πιάτα, πασπαλίζουμε επιπλέον παρμεζάνα & λίγο ξύσμα λεμονιού.
- Ταιριάζει με δροσερή πράσινη σαλάτα και ξηρό λευκό κρασί (π.χ. Ασύρτικο ή Sauvignon Blanc).
Tips & Παραλλαγές
Ελαφριά εκδοχή: αντικαθιστούμε όλη την κρέμα με γιαούρτι 0 % – προσθέστε το εκτός φωτιάς.
Πράσινη πινελιά: ρίξτε 2 φούχτες baby σπανάκι στο βήμα 4· θα μαραθεί σε λίγα δευτερόλεπτα.
Χωρίς γλουτένη: χρησιμοποιήστε ζυμαρικά gluten-free (π.χ. καλαμποκιού ή ρυζιού).
Ενισχυμένο άρωμα: προσθέστε ½ κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι μαζί με το σκόρδο.
Meal-prep: το πιάτο κρατά 2 ημ. στο ψυγείο· ζεστάνετε απαλά με μια κουταλιά νερό/ζωμό να «ζωντανέψει».
1 κ.σ. βούτυρο (για πιο λαμπερή και γεμάτη σάλτσα)
