Συνταγή για μακαρόνια με κιμά της γιαγιάς
Ένα πιάτο που μεταφέρει παράδοση και φροντίδα σε κάθε μπουκιά

Τα μακαρόνια με κιμά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και κλασικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Συνδυάζει την απλότητα με τη νοστιμιά, φέρνοντας στο πιάτο γεύσεις που θυμίζουν οικογενειακά τραπέζια. Ο μοσχαρίσιος κιμάς μαγειρεύεται αργά με ντομάτα, κρεμμύδι και αρωματικά, δημιουργώντας μια πλούσια, ζεστή σάλτσα που αγκαλιάζει ιδανικά τα ζυμαρικά. Σερβίρεται με μπόλικο τριμμένο τυρί και ταιριάζει σε κάθε περίσταση, από καθημερινό γεύμα μέχρι κυριακάτικο δείπνο. Είναι μια συνταγή που μεταφέρει παράδοση και φροντίδα σε κάθε μπουκιά.
Υλικά (για 4 άτομα):
Για τον κιμά:
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή 2 φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
- ½ φλιτζάνι λευκό ή κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 ξυλάκι κανέλας ή 1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
- 1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)
Για τα μακαρόνια
- 500 γρ. μακαρόνια (π.χ. Νο6 ή σπαγγέτι)
- Αλάτι
- Βούτυρο ή ελαιόλαδο για σερβίρισμα
- Τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τον κιμά
- Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να «ασπρίσει» ο κιμάς και να σπάσει σε μικρά κομμάτια.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και δάφνη.
- Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
Βράζουμε τα μακαρόνια
- Σε άφθονο αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Τα στραγγίζουμε και, αν θέλουμε, τα ανακατεύουμε με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο.
Σερβίρισμα
Σε βαθύ πιάτο, σερβίρουμε τα μακαρόνια, από πάνω τον κιμά και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.