Συνταγή για τη μακαρονάδα aglio, olio e peperoncino
Η αυθεντική συνταγή για την κλασσική μακαρονάδα με σκόρδο, λάδι και πιπεριά τσίλι.

Η μακαρονάδα Aglio, Olio e Peperoncino είναι μια κλασική ιταλική συνταγή με απλά αλλά εκρηκτικά υλικά: σκόρδο, ελαιόλαδο και καυτερό πιπέρι. Βασίζεται στην ποιότητα και τη σωστή τεχνική, χαρίζοντας αυθεντική γεύση. Ένα πιάτο γρήγορο, αρωματικό και γεμάτο μεσογειακό χαρακτήρα.
Υλικά (για 2 άτομα):
- 200 γρ. σπαγγέτι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό, ξερό καυτερό πιπεράκι (ή ½ κουταλάκι flakes peperoncino)
- 60 ml (4 κουταλιές σούπας) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι (για το νερό των ζυμαρικών)
- (Προαιρετικά) λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Βράζεις τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να γίνουν al dente (1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου).
- Στο μεταξύ, σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτεις το σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φετούλες. Θέλεις να σοταριστεί απαλά και να γίνει χρυσό, όχι να καεί (γίνεται πικρό αν καεί!).
- Ρίχνεις το peperoncino (θρυμματισμένο ή σε φετάκια) μαζί με το σκόρδο, για να βγάλει το άρωμά του.
- Όταν είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, τα στραγγίζεις (κρατάς λίγο από το νερό τους) και τα προσθέτεις στο τηγάνι με το λάδι.
- Ανακατεύεις έντονα για 1-2 λεπτά να «δέσουν» τα ζυμαρικά με το αρωματισμένο λάδι. Αν χρειάζεται, προσθέτεις λίγο από το νερό των ζυμαρικών για να γίνει πιο ζουμερή η σάλτσα.
- Σερβίρεις αμέσως, (αν θέλεις) πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σημαντικές λεπτομέρειες:
- Το μυστικό είναι η χαμηλή φωτιά στο σκόρδο.
- Η ποιότητα του ελαιολάδου παίζει τεράστιο ρόλο.
- Η συνταγή αυτή δεν έχει τυρί παραδοσιακά (ούτε παρμεζάνα ούτε πεκορίνο).