Ντόκος Θάνος συνεκμετάλλευση: Αναφερόμενος στα «αγκάθια» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Κακλαμάνης, τόνισε στον Alpha 98,9 ότι βασικό ζήτημα είναι οι εξωθεσμικοί παράγοντες, οι οποίοι δεν θα έπρεπε καν να μιλούν, όπως είναι ο Θάνος Ντόκος. Συγκεκριμένα είπε: «Το πρώτο αγκάθι είναι τα εθνικά θέματα και δεν αναφέρομαι στο αν έχουμε ικανές ένοπλες δυνάμεις. Εγώ τις εμπιστεύομαι και πιστεύω ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι ικανοί να τα υπερασπίσουν με απόλυτη επιτυχία. Εκεί που ανησυχώ είναι από μια κινητικότητα που βλέπω κυρίως από εξωθεσμικούς παράγοντες σχετικά με την προσφυγή στη Χάγη. Η επανεμφάνιση Ροζάκη και όχι μόνο. Εγώ δημοσίως εναντιώθηκα και στις δηλώσεις του κ. Ντόκου. Είπα ότι όταν είσαι σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργό δεν μπορείς να δηλώνεις ότι εκφράζεις τις προσωπικές σου απόψεις. Προσωπική άποψη μπορούσε να την έχει ο κ. Ντόκος όταν ήταν στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Όταν είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού, καταρχήν δεν μιλάει», δήλωσε.

Αρχικά αναφέρθηκε στην επανεμφάνιση Ροζάκη και το αν βρήκε κάποιο κενό για να μπορέσει να ανοίξει κάποια συζήτηση για τη Χάγη: «Είναι βάσιμη αυτή η υποψία. Παραδείγματος χάρη μέσα στην κινητικότητα, δεν θα κάνω και διαφήμιση της εκδήλωσης για να πω πότε και πού θα γίνει. Υπάρχουν και αρθρογραφίες για το πόσο μας συμφέρει να πάμε στη Χάγη με όλο το πακέτο. Μόνο που δεν ξέρει κανείς ποιο είναι το πακέτο».

Όσο για τον λόγο που δεν πρέπει να πάμε στη Χάγη τόνισε: «Ένας καλοπροαίρετος θα μπορούσε να πει γιατί να μην συζητήσουμε την οικονομική συνεκμετάλλευση και να τελειώσουν εκεί τα θέματα. Όμως ποιος άλλος εγγυάται τι άλλο μπορεί να κρύβεται από πίσω. Ακούσαμε τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου να λένε για αποστρατιωτικοποίηση στα νησιά του Αιγαίου. Γκρίζαραν όλα τα νησιά. Αυτά ποιος τα διασφαλίζει;».σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης.

«Μας συμφέρει η Χάγη;»

Συζήτηση στο ερώτημα των ημερών για τις ελληνοτουρκικές διαφορές θα επιχειρήσει να δώσει η εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00 στο Ωδείο Αθηνών. Το πάνελ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τέως Υπουργός Εξωτερικών και ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, πρώην υφΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τη συζήτηση συντονίζει ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.

«Τώρα που η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έχει ανακοπεί κι η Άγκυρα κλιμακώνει τις διεκδικήσεις της, είναι σκόπιμο η Ελλάδα να αποβλέπει στη Χάγη; Τι προϋποθέσεις θα απαιτούνταν στην περίπτωση αυτή ώστε να διασφαλιστούν με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα; Τι προσδοκούμε από τη Χάγη, και τι φοβόμαστε;»

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) ανοίγει την κρίσιμη συζήτηση επιδιώκοντας να φωτίσει σε βάθος τα ζητήματα που διακυβεύονται. Συμμετέχουν κορυφαίοι πολιτικοί που χειρίστηκαν από θέση ευθύνης τα ελληνοτουρκικά ζητήματα την τελευταία εικοσαετία:

  • Γιώργος Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  • Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής ΝΔ
  • Γιώργος Κατρούγκαλος, Καθηγητής, τέως Υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
  • Χρήστος Ροζάκης, Ομότιμος Καθηγητής, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Τη συζήτηση συντονίζει ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις