Κορονοϊός ΣΥΡΙΖΑ Χαρίτσης: Η κυβέρνηση πρέπει «να παρουσιάσει επιτέλους στον ελληνικό λαό με αναλυτικά στοιχεία το σχέδιό της για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας» τόνισε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί και την συλλογική της ευθύνης. Επισήμανε επίσης την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων στην οικονομία και την εργασία ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε καταστάσεις οικονομικής καθίζησης και κοινωνικής έκρηξης.

Σχολιάζοντας συνολικά την τακτική της κυβέρνησης είπε ότι «πολλά ερωτηματικά που προκαλεί η συνολική στάση της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνουμε» τονίζοντας πως «τα μέτρα που ανακοινώνονται δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο»

Για το σύστημα υγείας

Ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε πως «όσοι λοιδορούσαν το δημόσιο σύστημα υγείας, σήμερα προσφεύγουν σε αυτό, και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σε κυβερνητικούς θώκους. Η ΝΔ πρέπει να αφήσει στην άκρη τις ιδεοληψίες της. Η πανδημία που βιώνουμε δεν αντιμετωπίζεται με εθελοντισμό, ούτε με λογικές ιδιωτικοποιήσεων στη δημόσια υγεία».

Για την οικονομία

Ειδικά για την οικονομία ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι ««η κρίση που βιώνουμε ήρθε για να μείνει, χρειάζονται δομικά μέτρα αντιμετώπισής της, όχι μέτρα-ασπιρίνες, ειδικά για την ελληνική οικονομία που βασίζεται στον τουρισμό, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική κατανάλωση». Με αυτό το σκεπτικό κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει πλήρως το κράτος το μισθολογικό και το ασφαλιστικό κόστος των επιχειρήσεων. Αλλιώς μετά την κρίση θα οδηγηθούμε σε κατάσταση οικονομικής καθίζησης και κοινωνικής έκρηξης». Επίσης εστίασε σε «μείζονα κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτό της αναστολής καταβολής των δόσεων από τους συνεπείς δανειολήπτες, αλλά και η παράταση του καθεστώτος πρώτης κατοικίας» προειδοποιώντας πως «αλίμονο αν χάσουν οι συμπολίτες μας τα σπίτια τους εν μέσω της κρίσης που ζούμε».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Χαρίτσης στα ζητήματα της εργασίας. Σημείωσε ότι «με αφορμή την κρίση έχουν περάσει μέτρα που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν αδιανόητο να περάσουν» αναφερόμενος «στη διαδικασία αναστολής των συμβάσεων εργασίας, που «ουσιαστικά σημαίνει ομαδικές απολύσεις». Εξήγησε πως «μετά την κρίση ο εργοδότης πρέπει απλώς να βεβαιώσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, αλλά όχι τα ίδια πρόσωπα, ούτε κατ’ ανάγκη με τις ίδιες συμβάσεις».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις