Κορονοϊός:Σε σκάνδαλο 30.000.000 ευρώ φαίνεται να εξελίσσεται απόφαση του Υπουργείου Υγείας, την ώρα που όλο το σύστημα Υγείας κοντεύει να φτάσει στα όρια του, να επιχορηγήσει τεστ για τον κορωνοϊό σε Ιδιωτικές κλινικές και Εργαστήρια. Το τρομακτικό ύψος του κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για περίπου 150.000 ελέγχους, δικαιώνει όσους προειδοποιούν ότι η μεθόδευση της κυβέρνησης να μπουν οι ιδιώτες στα νοσοκομεία, μέσω των ΣΔΙΤ, είναι πανάκριβη υπόθεση, καθώς ανάλογος αριθμός εξετάσεων από δημόσια νοσοκομεία δύσκολα θα υπερέβαινε τα 5 εκ.

Με τα νοσοκομεία να "ξύνουν πάτο" και το τελευταίο ευρώ για να βρεθούν μάσκες, γυαλιά που δεν υπάρχουν, γάντια, στολές και αντισηπτικά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αποφάσισε να μοιράσει αυτό το αστρονομικό ποσό και μάλιστα χωρίς εμφανή πλεονεκτήματα στο πόλεμο κατά του κορονοϊού. Ήδη μετράμε έναν νεκρό Ιατρό και άλλους 77 να έχουν ασθενήσει από τον COVID 19, αλλά φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει κλείσει τα αυτιά στις προτάσεις Ιατρών και κινείται με ξεχωριστή ατζέντα, σαν να μην θέλει να γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στα νοσοκομεία ή γνωρίζει αλλά αδιαφορεί.

Η απόφαση προκαλεί σκεπτικισμό και για τις αντιφάσεις που έχει ακόμη και μεταξύ των ανακοινώσεων του ίδιου του υπουργείου. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να γίνονται όσο τον δυνατόν περισσότεροι έλεγχοι στο πληθυσμό, ως τον βέλτιστο τρόπο περιορισμού της εξάπλωσης, ο Ελληνικός ΕΟΔΥΥ αποφάσισε να περιορίζονται μόνο σε συμπτωματικούς ασθενείς γιατί το Υπουργείο Υγείας, δια στόματος Σωτήρη Τσιόδρα, απορρίπτει τη γραμμή των μαζικών τεστ. Ο κ. Τσιόδρας έχει υποστηρίξει πωςη στρατηγική των περιορισμένων τεστ που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές ήταν η κατάλληληκαι πως οι επικριτές ήταν εγκάθετοι.Από την άλλη ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης μόλις στις 20 Μαρτίου είχεδηλώσει: "Σε ό,τι αφορά στα αντιδραστήρια και τις εξετάσεις που ανάφερε ο Καθηγητής, ο κ. Τσιόδρας, έχουμε διασφαλίσει επίσης την επάρκεια των αντιδραστηρίων στην αγορά, προκειμένου απρόσκοπτα να συνεχίζουμε να κάνουμε τα τεστ για τον κορονοϊό".

Δυο αντικρουόμενες θέσεις που έρχονται σε αντίθεση με την τρίτη, δηλαδή την απόφαση του Υπουργείου να πληρώσει 30 εκ να αγοράσει αντιδραστήριααπό ιδιωτικά εργαστήρια και κλινικές εξετάσεις για τον COVID 19. Είτε δεν υπάρχουν και πρέπει να αγοράσει αντιδραστήρια αν ισχύουν οι δηλώσεις το κ.Τσιόδρα, που θα κοστίσει φθηνότερα από το να τα πληρώσει στους ιδιώτες, είτε επαρκούν όπως έχει δηλώσει ο υπουργός και δεν συντρέχει λόγος να αγοράσει.

Μόλις εχθές ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου ΒασιλείουMatt Hancock δήλωσε ότι έχουν παραγγελθεί 3.500.000 τεστ για τον κορονοϊό, που σημαίνει ότι υπάρχουν στην αγορά αρκετά. Άλλωστεαπό κάπου τα προμηθεύονται και οι ιδιώτες. Γιατί δεν μπορεί το δημόσιο;

Δίνει λοιπόν 30 εκ για να καλύψει μια τιμή που από τον ΕΟΠΥΥ ξεκινάει από 170 μέχρι 300 ευρώ αποζημίωση, αν αθροίσουμε το ποσό της εξέτασης από 85 ευρώ έως 67,5 ευρώ, το ποσό της αμοιβής για την λήψη του δείγματος 30 ευρώ, το πόσο για την αποστολή του δείγματος (για όσα κέντρα δεν κάνουν τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσηςPCR) σε δημόσια κέντρα όπως το Παστέρ .

Το κόστος του τεστ είναι πολύ μικρό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ έχει βγάλει και οδηγίες για το πως μπορεί να γίνει έλεγχος με τις κλασσικές μεθόδους PCR, χωρίς τα αντιδραστήρια που μας λείπουν σε έκτακτες περιπτώσεις. Προκλητικό είναι ακόμη και το κόστος μεταφοράς των δειγμάτων που αποζημιώνει ο φορολογούμενος που ξεκινάει από 35 ευρώ εντός Αττικής, στα 97 ευρώ από την Λάρισα στην Θεσσαλονίκη, έως 130 από το Ηράκλειο, όταν στο δημόσιο συνολικά η εξέταση κοστίζει 30 ευρώ

Όλα τα παραπάνω όταν υπάρχει νόμος με τον οποίο μπορούν όλα τα μηχανήματα του ιδιωτικού τομέα, στην έσχατη περίπτωση, να επιταχθούν και να αποζημιωθούν με υποπολλαπλάσιο κόστος από τα 30 εκ. Άλλωστε όλοι πρέπει ναβάλουν πλάτη για την πατρίδα.