Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Οικονομικών για το πτωχευτικό Δίκαιο: “Είστε σε τριπλό αδιέξοδο. Σε δημοσκοπική υποχώρηση, σε εσωκομματική ρήξη και σε πολιτική ένδεια. Και επιστρατεύετε επικίνδυνα όπλα για να επιβιώσετε. Εθνικισμό με τα 12 μίλια, λαϊκισμό με τον Παππά και τον 14χρονο και κοινωνικό συντηρητισμό με την παρούσα πρόταση μομφής που κάνετε”.

Παρέμβαση Ραγκούση

Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ανέφερε: “Ανάμεσα σε αυτά που είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης υπήρξε και μια αναφορά η οποία, για κάθε έναν που θέλει να διατηρήσει στοιχειώδη σχέση με τον καλώς εννοούμενο πατριωτισμό, εγείρει μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση στο σύνολό της. Ως γνωστόν, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια είναι ένα αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της πατρίδας μας που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Η τοποθέτηση του υπουργού ότι αποτελεί εθνικισμό η επέκταση των χωρικών υδάτων της πατρίδας μας στα 12 μίλια, είναι μια τοποθέτηση η οποία αντιβαίνει τον πυρήνα, την καρδιά της εθνικής στρατηγικής, των εθνικών συμφερόντων, των απαράγραπτων εθνικών δικαίων”.

“Θέτουμε λοιπόν επιτακτικά ρητώς και κατηγορηματικώς, προ της ευθύνης του, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ή θα ανακαλέσει ζητώντας συγγνώμη ο κ. Χρυσοχοΐδης για την αθλιότητα που ξεστόμισε ή ο κ. Μητσοτάκης θα τον αποπεμπψει. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει ο ίδιος και η κυβέρνησή του στο σύνολό της αυτή τη βαριά ιστορική ευθύνη γι’ αυτό το χωρίς προηγούμενο ιστορικό ατόπημα στα εθνικά μας δίκαια. Γιατί αν φτάσουμε σε αυτή τη χώρα να ονομάζουμε εθνικισμό την άσκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων μας, τότε, δεν θα πω ότι ούτε ότι αυτός είναι ραγιαδισμός ή δουλοπρέπεια, θα πω ότι έτσι αυτή η πατρίδα δεν έχει αύριο”.

Πικραμμένος: Δεν μπορώ να διανοηθώ…

Τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος υποστήριξε πως προφανώς επρόκειτο για λεκτικό ατόπημα. “Δεν διανοούμαι, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί ο οιοσδήποτε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια, όποτε η χώρα το κρίνει χρήσιμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Με εκπλήσσει αυτό το οποίο λέτε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανακαλέσουμε. Προφανώς δεν αντιληφθήκατε τι ελέχθη”.

Δένδιας: Αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των υδάτων

“Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια” δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην Real news. Τονίζει πως “η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης” ωστόσο “είναι δεδομένες τόσο η βούληση όσο και η ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία”. “Η θέση της χώρας μας έχει εκφραστεί επανειλημμένα και δεν χρήζει ερμηνειών. ‘Εχουμε καταστήσει απολύτως σαφές τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τη διεθνή κοινότητα ότι η |Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης, ανά πάσα στιγμή, των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση των διατάξεων του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Εθιμικού Δικαίου και άρα δεσμεύει το σύνολο των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις