Πώς να ξεχωρίσεις το καλό καρπούζι – χωρίς να φέρεις ζυγαριά στο σούπερ μάρκετ
Οδηγός επιβίωσης για να διαλέγεις κάθε φορά το σωστό καρπούζι, χωρίς να χρειαστείς μεγεθυντικό φακό ή… μελισσοκομική εμπειρία.

Το καρπούζι είναι το απόλυτο φρούτο του ελληνικού καλοκαιριού: ζουμερό, δροσερό και φωνάζει «βάλε με στο ψυγείο και φέρε φέτα!». Μόνο που υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: πώς ξεχωρίζεις το καλό από το… μάπα; Γιατί όλοι έχουμε ζήσει την απογοήτευση ενός άγευστου καρπουζιού που κόπηκε πρόωρα και τελείωσε άδοξα το δείπνο.
Ορίστε λοιπόν οδηγός επιβίωσης για να διαλέγεις κάθε φορά το σωστό καρπούζι – χωρίς να χρειαστείς μεγεθυντικό φακό ή… μελισσοκομική εμπειρία:
1. Κοίτα την «κοιλίτσα» του
Γύρισε το καρπούζι από κάτω και δες το σημείο που ακουμπούσε στο έδαφος. Θες να είναι κρεμώδες κίτρινο ή πορτοκαλί, όχι λευκό. Όσο πιο «λερωμένο» δείχνει, τόσο περισσότερο καιρό έμεινε στο χωράφι για να ωριμάσει.
2. Βάρος: όσο πιο βαρύ, τόσο πιο γλυκό
Πιάσε δύο παρόμοια σε μέγεθος και διάλεξε το βαρύτερο. Περισσότερο βάρος σημαίνει περισσότερο νερό, άρα πιο ζουμερό – και πιθανότατα πιο γλυκό. Σκέψου το σαν το καρπούζι που πήρε τα κιλά του με… καλό λόγο.
3. Το τέστ του «χτυπήματος»
Δώσε του ένα φιλικό χτύπημα με τα δάχτυλα. Αν ακούσεις έναν βαθύ, «μπασοκούφιο» ήχο (τύπου κλουπ), είσαι σε καλό δρόμο. Αν ακούγεται ξερό και ψιλό (κλικ), άστο να το φάει άλλος.
4. Φλούδα: η λάμψη δεν είναι πάντα αρετή
Ψάξε για φλούδα ματ, όχι γυαλιστερή, με καθαρές, έντονες ραβδώσεις. Το έντονο γυάλισμα μπορεί να σημαίνει ότι είναι άγουρο. Μην ξεγελιέσαι – δεν ψάχνουμε για μοντέλο, ψάχνουμε για γεύση.
5. Ουρίτσα και «ζαχαρίτσες»
Αν το κοτσανάκι του καρπουζιού είναι ξερό και καφετί, τότε κόπηκε όταν έπρεπε. Αν είναι πράσινο, είναι σαν να το τράβηξες από τη μάνα του πριν την ώρα του. Extra μπόνους: καφέ φλέβες ή σταγονίδια ρητίνης πάνω στη φλούδα («webbing») – δείχνουν ότι οι μέλισσες το επισκέφθηκαν συχνά, άρα είχε λόγους να γίνει γλυκό.
Συμπέρασμα
Μπορεί να μη γίνεις ποτέ Master of Melons, αλλά με αυτούς τους απλούς κανόνες θα μειώσεις δραστικά τον αριθμό των "άνοστων εγκλημάτων" του καλοκαιριού. Άσε που οι φίλοι σου θα σε κοιτούν με θαυμασμό κάθε φορά που πας να διαλέξεις καρπούζι.
Καλή τύχη στο κόψιμο – και μην ξεχάσεις να το βάλεις στο ψυγείο εγκαίρως. Το καρπούζι δεν συγχωρεί.