Πόσες ποικιλίες πεπονιού υπάρχουν στην Ελλάδα - Πού παράγεται η καθεμία
Στο λεκανοπέδιο οι καταναλωτές μπορούν να βρουν 7 διαφορετικά είδη από το καλοκαιρινό φρούτο χωρίς ωστόσο όλες οι ποικιλίες να παράγονται σε περιοχές της επικράτειας.

Αν κάτι χαρακτηρίζει, όσα ελάχιστα, την εναλλαγή από την Άνοιξη στο Καλοκαίρι αυτό είναι η ύπαρξη εποχιακών φρούτων σε κάθε τραπέζι κάθε σπιτιού. Καρπούζια, κεράσια, σταφύλια, σύκα, φράουλες, βερίκοκα, ροδάκινα και πεπόνια είναι κάποια από αυτά που συνοδεύουν τα περισσότερα γεύματα ενός ζεστού μεσημεριού ή βραδινού.
Με το πεπόνι όμως, να αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό από όλα τα καλοκαιρινά φρούτα εσείς ξέρατε πόσες ποικιλίες πεπονιών μπορείτε να βρούμε σε κάθε άκρη του λεκανοπεδίου καθώς και που η κάθε μια από αυτές σημειώνει την προέλευσή της.
Μπανάνα ή Galia
Πρόκειται για το «κλασικό» πεπόνι αφού το προτιμούν περισσότερο απ’ όλα οι Έλληνες καταναλωτές. Χαρακτηρίζεται από το μέτριο ή μεγαλούτσικο μέγεθος, με ανάγλυφο δικτύωμα στη φλούδα. Η σάρκα είναι μαλακή, ανοιχτή έως σκούρα κίτρινη.
Η παραγωγή ξεκινά πρώιμα από την Κρήτη, συνεχίζεται στην Αργολίδα, στην Ηλεία και στην Αχαΐα και ολοκληρώνεται στη βόρεια Θεσσαλία.

Αργίτικο ή τύπου Άργους
Η συγκεκριμένα ποικιλία μετράει πολλά χρόνια παραγωγής στην Αργολίδα, όπου και πήρε το όνομα του, ωστόσο τώρα καλλιεργείται και αλλού, όπως στην Ηλεία και την Αχαΐα. Έχει μακρουλό σχήμα, με μυτερές άκρες, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους. Η σάρκα του είναι σκουροκίτρινη-πορτοκαλί και η φλούδα βαθυκίτρινη, με ασύμμετρες βαθιές πτυχώσεις και μαύρες πιτσιλιές.
Άνυδρο Πάρου ή κόκκινη μπανάνα
Kαλλιεργείται αποκλειστικά στο νησί των Κυκλάδων την Πάρο και ανήκει στην «οικογένεια» Μπανάνα. Πρόκειται για παμπάλαιο σπόρο που οι κάτοικοι διατηρούν από γενιά σε γενιά. Η φλούδα, όπως και η σφιχτή σάρκα του, αποκτούν βαθύ πορτοκαλί χρώμα όταν είναι ώριμο.
Cantaloupe ή Μηλοπέπονο
Κατάγεται από την ιταλική πόλη Κανταλούπο, ωστόσο καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία. Στρογγυλό, μικρό σε μέγεθος, με φλούδα πράσινη και διχτυωτή, με κάθετες χαρακιές σαν φέτες και σφιχτή σάρκα με έντονο πορτοκαλί χρώμα.
Piel de sapo
Ποικιλία που προέρχεται από την Ισπανία και έχει μέτριο μέγεθος, με το σχήμα που το χαρακτηρίζει να είναι το οβάλ. Έχει σκουροπράσινη φλούδα με ανοιχτόχρωμες πινελιές καθώς και λευκή σάρκα ή ανοιχτοπράσινη. Συνεχίζει να ωριμάζει και μετά το κόψιμο και η πράσινη φλούδα αποκτά κίτρινους «λεκέδες».

Honey ή Honeudew
Είναι ένα μικρού μεγέθους πεπόνι με το όνομά του (σ.σ. μέλι) να χαρακτηρίζει την ιδιαίτερα γλυκιά γεύση του. Έχει οβάλ σχήμα, με φλούδα χοντρή, κατακίτρινη και γυαλιστερή και καλλιεργείτε εδώ και πολλά χρόνια στην Νότια Γαλλία και την Αλγερία.
Perlina Tρικαλων
Η παραγωγή του σημειώνεται στα Τρίκαλα και πρόκειται για μικρός έως μεσαίος καρπός, με κίτρινη άγριας υφής φλούδα, σαν καρύδα. Σφιχτή και συμπαγής, έντονα πορτοκαλί σάρκα.