Καλλιεργείται και στην Ελλάδα: Το κίτρινο καρπούζι ήρθε για να μείνει
Η Μεσσηνία φέρνει μια καλοκαιρινή -και δροσιστική - απόλαυση με πιο γλυκιά γεύση από το γνωστό σε όλους κόκκινο καρπούζι!

Έχουμε συνηθίσει τα καρπούζια να έχουν αυτό το κατακόκκινο χρώμα. «Βγαίνουν» όμως και σε άλλο χρώμα.
Μπορεί να μην το βλέπουμε συχνά, αλλά υπάρχει! Υπάρχουν κίτρινα καρπούζια, τα οποία καλλιεργούνται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μικρομάνη Μεσσηνίας τα τελευταία τρία χρόνια.
Η γεύση του είναι αρκετά γλυκιά και δεν περιέχει κουκούτσια, όπως το γνωστό κόκκινο καρπούζι. Υπάρχουν όμως και κόκκινα καρπούζια που δεν έχουν κουκούτσια.
Το κίτρινο καρπούζι είναι μικρότερο σε μέγεθος από το ευρέως γνωστό καρπούζι.
Tips για να διαλέξετε καλό καρπούζι
Παρακάτω θα βρείτε τα tips που θα σας εγγυηθούν πως θα επιλέξετε το νοστιμότερο καρπούζι στην αγορά.
- Παρατηρήστε την κίτρινη περιοχή: Αυτό είναι το κομμάτι του καρπουζιού, το οποίο ακουμπούσε στο χωράφι ενώ ο καρπός μεγάλωνε. Εάν η συγκεκριμένη περιοχή είναι λευκή ή ανοιχτοκίτρινη, το καρπούζι είναι άγουρο- εάν τείνει προς το βαθύ κίτρινο, σημαίνει πως είναι ώριμο και έτοιμο να το απολαύσετε!
- Αποφύγετε τη γυαλάδα: Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, η εξωτερική επιφάνεια που κάνει το καρπούζι γυαλιστερό, αρχίζει σταδιακά να εξαφανίζεται. Συνεπώς, το θαμπό χρώμα υπονοεί ότι το καρπούζι είναι ώριμο.
- Παρατηρήστε τις καφέ κηλίδες: Τα σημάδια αυτά μαρτυρούν πως οι μέλισσες έχουν επικονιάσει το άνθος του καρπουζιού, πριν γίνει φρούτο, συνεπώς όσο περισσότερα και πιο έντονα είναι, τόσο πιο γλυκό είναι συνήθως το καρπούζι.
- Ελέγξτε το κοτσάνι: Αν το κοτσάνι είναι ξηρό, αυτό σημαίνει πως το φρούτο είναι ώριμο -αν είναι πράσινο, τότε το καρπούζι έχει συλλεχθεί πολύ νωρίς.
- Ξεχωρίστε τα αρσενικά από τα θηλυκά: Το μυστικό των παραγωγών καρπουζιών είναι πως τα διαχωρίζουν ανάλογα με το «φύλο» τους, δηλαδή το σχήμα τους. Τα «αρσενικά» τείνουν να είναι μεγαλύτερα, έχουν πιο επιμηκυμένο σχήμα και είναι πιο ζουμερά, ενώ τα θηλυκά έχουν πιο σφαιρικό σχήμα και είναι πιο γλυκά στην γεύση.