Πόσο κοστίζει η ζωή στην Ευρώπη: Οι πιο ακριβές και οι πιο φθηνές χώρες με βάση τα επίπεδα τιμών
Οι δείκτες επιπέδου τιμών δείχνουν πόσο ακριβά ή φθηνά είναι τα αγαθά και οι υπηρεσίες σε όλες τις χώρες, με βάση τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης.

Πόσο κοστίζει τελικά η ζωή στην Ευρώπη; Οι δείκτες επιπέδου τιμών είναι το εργαλείο για να δούμε αν τα ψώνια, οι διακοπές και οι λογαριασμοί «πονούν» περισσότερο ή λιγότερο από χώρα σε χώρα. Κι όλα αυτά με βάση τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης , το πόσο αξίζει δηλαδή το ευρώ ή η κορώνα σου, σε κάθε γωνιά της ηπείρου.
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν καθαρά: Δυτική και Βόρεια Ευρώπη σημαίνει ακριβή ζωή. Αντίθετα, η Ανατολική Ευρώπη παραμένει πιο φιλική στην τσέπη ,τουλάχιστον όταν μιλάμε μόνο για τιμές, χωρίς να μετράμε μισθούς και εισοδήματα.
Γειτονιές με χάσμα τιμών
Μην πάτε μακριά: η Αυστρία και η Ουγγαρία – γείτονες, αλλά άλλος κόσμος στις τιμές. Το ίδιο και η Γερμανία με την Πολωνία. Κι όμως, πώς συγκρίνουμε καλύτερα;
Οι δείκτες επιπέδου τιμών (Price Level Indices – PLI) βάζουν όλα τα κράτη κάτω από τον ίδιο φακό. Συγκρίνουν το συνολικό κόστος ζωής με τον μέσο όρο της ΕΕ. Για να βγει η εικόνα, καταγράφονται τιμές σε πάνω από 2.000 προϊόντα και υπηρεσίες σε 36 ευρωπαϊκές χώρες.
Ποια χώρα «καίει» την τσέπη σου
Το 2024, η Ελβετία κρατάει γερά την κορυφή , η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη, 84% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αντίθετα, η Τουρκία είναι ο παράδεισος του φθηνού: 53% κάτω από τον μέσο όρο.
Με απλά λόγια; Η Ελβετία είναι σχεδόν τετραπλάσια σε κόστος σε σχέση με την Τουρκία!
Στην ίδια λογική, το Λουξεμβούργο σπάει τα κοντέρ στην ΕΕ: 51% ακριβότερο από τον μέσο όρο. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, στον πάτο της κλίμακας, έχουν τιμές στο 57% του μέσου όρου , τρεις φορές πιο κάτω.
Σκανδιναβικά «χρυσά» – Βαλκάνια «value for money»
Η γεωγραφία λέει την αλήθεια: Σκανδιναβία, Ισλανδία, Ελβετία και Λουξεμβούργο πρωταγωνιστούν στις ακριβές χώρες. Όχι τυχαία – μιλάμε για ισχυρά νομίσματα, υψηλούς μισθούς, υψηλή παραγωγικότητα.
Στην άλλη όχθη, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ουγγαρία και Βαλτικές χώρες παραμένουν πιο οικονομικές. Και οι υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ (Τουρκία, Σερβία, Αλβανία) κινούνται ακόμα χαμηλότερα.
Οι μισθοί εκτός κάδρου
Προσοχή όμως: τα εισοδήματα δεν μπαίνουν στη σύγκριση. Ο δείκτης μετράει μόνο τιμές. Έτσι, μπορεί κάποιος στη Δανία να πληρώνει ακριβά, αλλά ο μισθός του να καλύπτει το κόστος. Κάποιος άλλος στη Βουλγαρία να ζει φθηνά, αλλά να βγάζει τα μισά.
Δείκτες που δείχνουν τι πληρώνουμε
Δύο είναι οι βασικοί δείκτες:
- Η Πραγματική Ατομική Κατανάλωση (AIC): τι καταναλώνουν τα νοικοκυριά, είτε το πληρώνουν είτε το καλύπτει το κράτος (π.χ. υγεία, παιδεία).
- Η Τελική Καταναλωτική Δαπάνη (HFCE): τι πληρώνουν από την τσέπη τους.
- Η AIC χρησιμοποιείται συχνότερα για διεθνείς συγκρίσεις γιατί δείχνει όλη την εικόνα.
Ποιοι το πληρώνουν ακριβότερα
Κάποιες κατηγορίες εκτοξεύουν τη διαφορά: Στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, το αλκοόλ και ο καπνός κοστίζουν τριπλάσια από ό,τι στη Βουλγαρία! Στη Δανία, μια βραδιά σε εστιατόριο ή ξενοδοχείο βγαίνει 148% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ – η Βουλγαρία ξανά η φθηνότερη με 53%.
Τα νούμερα μιλούν μόνα τους. Αν σχεδιάζετε ταξίδι ή μετανάστευση , δείτε πρώτα τον χάρτη τιμών. Ίσως γλιτώσετε πολλές… ευρωπαϊκές «αλμύρες»!