Σαν σήμερα γράφτηκε ιστορία στο κρίκετ - Γιατί χαρακτηρίστηκε ως ο «σπουδαιότερος αγώνας που έγινε»
Κοντά τρεις αιώνες πριν από το... Survivor, 11 κορίτσια με μπλε κορδέλες αντιμετώπισαν άλλα 11 με κόκκινες σε έναν αγώνα που έμεινε στην ιστορία.

Σαν σήμερα, στις 26 Ιουλίου του 1745, γράφτηκε μια από τις πιο ιστορικές σελίδες στον γυναικείο αθλητισμό. Συγκεκριμένα, σε ένα πάρκο κοντά στο Γκίλντφορντ του Σάρεϊ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, διεξήχθη ο πρώτος επίσημα καταγεγραμμένος αγώνας κρίκετ γυναικών. Τα ρεπορτάζ της εποχής τον χαρακτήρισαν με θαυμασμό: «ο σπουδαιότερος αγώνας κρίκετ που παίχτηκε ποτέ».
Το κρίκετ, άθλημα βαθιά ριζωμένο στον βρετανικό πολιτισμό, φαίνεται πως ξεκίνησε ως παιχνίδι για παιδιά στα ξέφωτα της υπαίθρου, ήδη από τον 16ο αιώνα. Μια από τις πρώτες αναφορές του, σε δικαστική υπόθεση του 1597, αναφέρεται σε γεγονότα που συνέβησαν περίπου το 1550 στο ίδιο το Γκίλντφορντ — την πόλη που φιλοξένησε και το πρώτο γυναικείο παιχνίδι δύο αιώνες αργότερα.
Το 1745, έντεκα κορίτσια από το Μπράμλι αντιμετώπισαν έντεκα κορίτσια από το Χάμπλντον, όλα ντυμένα στα λευκά, διαχωριζόμενα μόνο από τις κορδέλες στα μαλλιά τους: μπλε για το Μπράμλι, κόκκινες για το Χάμπλντον. Σε αυτό το ιδιότυπο... Survivor, η ομάδα του Χάμπλντον νίκησε με 127 «χαρακιές» ή runs έναντι 119 του Μπράμλι. Την εποχή εκείνη, η καταγραφή του σκορ γινόταν ακόμη με γραμμές σε ξύλινα ραβδιά, αφού δεν υπήρχαν επίσημοι «σημειωτές».
Οι θρύλοι πίσω από το κρίκετ και ο (απρόθυμος) θαυμασμός των ανδρών
Η τεχνική του παιχνιδιού ήταν ακόμη στα σπάργανα. Η μπάλα ριχνόταν με το χέρι κάτω από τον ώμο, πριν υιοθετηθεί η πιο «μοντέρνα» ρίψη πάνω από αυτό, στον 19ο αιώνα. Ένας παλιός θρύλος ήθελε αυτή την αλλαγή να οφείλεται σε μια γυναίκα που προσπαθούσε να αποφύγει το μπλέξιμο της φούστας της — μια ιστορία που αν και αμφισβητείται, αναδεικνύει την πρώιμη εμπλοκή των γυναικών στο άθλημα.
Ο αγώνας προσέλκυσε τεράστιο πλήθος, με παρατηρητές να θαυμάζουν -συχνά απρόθυμα- το επίπεδο παιχνιδιού: «Έριχναν, χτυπούσαν και έπιαναν τις μπάλες εξίσου καλά με τους άνδρες», έγραψε χαρακτηριστικά ένας δημοσιογράφος.
Το γεγονός απέκτησε τέτοια φήμη, ώστε λιγότερο από έναν μήνα μετά, στις 6 Αυγούστου του 1745, οι δύο ομάδες ξανασυναντήθηκαν στο Χάμπλντον για τη ρεβάνς, καθιερώνοντας άτυπα έναν από τους πρώτους αθλητικούς θεσμούς στον γυναικείο αθλητισμό.
Πολύ πριν το δικαίωμα ψήφου ή ισότητας, οι γυναίκες του Σάρεϊ διεκδίκησαν -και κέρδισαν- τη θέση τους στο γήπεδο.