Σαν σήμερα: Το «μαύρο μπλακ άουτ» του 1977 που στιγμάτισε τη Νέα Υόρκη
Μία εκτεταμένη διακοπή ρεύματος έμελλε να φέρει μία «νύχτα τρόμου», που θα γραφόταν με μελανά γράμματα στην ιστορία της Νέας Υόρκης.

Σαν σήμερα πριν 48 χρόνια, στις 13 Ιουλίου 1977 και για 25 ολόκληρες ώρες, σημειώθηκε ένα από τα πιο χαοτικά γεγονότα στην ιστορία της Νέας Υόρκης, με μία εκτεταμένη διακοπή ρεύματος να βυθίζει την πόλη στο σκοτάδι – κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Πώς ξεκίνησε
Το αδιανόητο αυτό μπλακ άουτ πυροδοτήθηκε από ένα σπάνιο συνδυασμό καταιγίδων και τεχνικών αδυναμιών. Το βράδυ της 13ης Ιουλίου, πολλοί κεραυνοί χτύπησαν υποσταθμούς της Consolidated Edison (Con Ed), προκαλώντας υπερφόρτωση των ενεργειακών γραμμών με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το δίκτυο που τροφοδοτούσε ολόκληρη την πόλη. Μέσα σε λίγη ώρα η πόλη αποσυνδέθηκε από τις εξωτερικές πηγές ενέργειας και, γύρω στις 9:30 το βράδυ η Νέα Υόρκη βυθίστηκε στο σκοτάδι.
Ένα μπλακ άουτ που εξελίχθηκε σε... νύχτα τρόμου
Αντί για μία... ψύχραιμη αντιμετώπιση από τον κόσμο, όπως είχε συμβεί στο μαζικό μπλακ άουτ του 1965, το 1977 η διακοπή ρεύματος μετέτρεψε την «πόλη που δεν κοιμάται» να βιώσει μία σε «νύχτα τρόμου», η οποία έμελλε να γραφτεί με μελανά γράμματα στην Ιστορία. Σε μια πόλη που ήδη βρισκόταν σε κρίση (οικονομικό κραχ, ανεργία, εγκληματικότητα), η διακοπή ρεύματος μετατράπηκε σε μία μεγάλη ευκαιρία -για περιθωριακούς και μη- να επιδοθούν σε ανεξέλεγκτες λεηλασίες και εμπρησμούς.

Αναλυτικά, τη «μαύρη» αυτή βραδιά:
- 1.616 καταστήματα λεηλάτηκαν ή καταστράφηκαν
- 1.037 πυρκαγιές ξέσπασαν, πολλές από αυτές πολλαπλής έντασης
- 3.776 συλλήψεις έγιναν – ο μεγαλύτερος αριθμός μαζικών συλλήψεων στην ιστορία της πόλης
Χτυπήθηκαν ευάλωτες υποδομές
Οι συνέπειες δεν περιορίστηκαν στις λεηλασίες. Το μετρό παρέλυσε, δεκάδες ασανσέρ ακινητοποιήθηκαν ενώ τα νοσοκομεία δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από το εκτεταμένο μπλακ άουτ. Τουλάχιστον ένα νοσοκομείο έχασε λόγω βλάβης τη γεννήτρια έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα οι γιατροί να πρέπει να χρησιμοποιήσουν χειροκίνητες αναπνευστικές συσκευές.

Μετά το χάος…
Η ηλεκτροδότηση άρχισε να ομαλοποιείται σιγά σιγά από το πρωί της 14ης Ιουλίου, πρώτα στο νότιο Κουίνς, και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ – περίπου στις 22:40 το βράδυ.
Αν και η κυβέρνηση Κάρτερ φρόντισε να δώσει αποζημιώσεις που έφτασαν τα 11 εκατ. δολάρια, το πλήγμα ήταν βαθύτερο – περίπου 300 εκατ. δολάρια σε ζημιές, ενώ οι σχολιαστές στα τηλεοπτικά κανάλια άρχισαν να κάνουν λόγο για το τέλος μιας «χρυσής εποχής».

Οι συνέπειες, όμως, δεν ήταν μόνο οικονομικές. Τα διδάγματα από την τραγική αυτή βραδιά οδήγησαν σε ριζικές βελτιώσεις στα συστήματα διαχείρισης και ασφάλειας των δικτύων, επιβάλλοντας νέες διαδικασίες συντήρησης .
Ταυτόχρονα, η φωτιά και το σκοτάδι έγιναν πηγή τέχνης και αγάπης προς την πόλη. Ο Milton Glaser δημιούργησε το κλασικό εμβληματικό λογότυπο «I <3 NY» για να βοηθήσει τη Νέα Υόρκη να ξαναβρεί την ψυχή της...