Σπιτική απολαυστική βυσσινάδα
Ιδανική για παιδιά και μεγάλους, συνοδεύει τέλεια καλοκαιρινά απογεύματα και αποτελεί διαχρονική ελληνική γεύση που αναβιώνει μνήμες από παλιά καφενεία και γιαγιάδες.

Η σπιτική βυσσινάδα είναι ένα δροσιστικό, αρωματικό ρόφημα που φέρνει στο ποτήρι μας τη γεύση του καλοκαιριού. Φτιάχνεται από φρέσκα, ώριμα βύσσινα, βρασμένα και σουρωμένα, με ίση ποσότητα ζάχαρης και λίγες σταγόνες λεμονιού για ισορροπία και φρεσκάδα. Το σιρόπι που προκύπτει διατηρείται σε μπουκάλια και αραιώνεται με κρύο νερό ή σόδα, προσφέροντας φυσική απόλαυση χωρίς συντηρητικά. Είναι ιδανική για παιδιά και μεγάλους, συνοδεύει τέλεια καλοκαιρινά απογεύματα και αποτελεί διαχρονική ελληνική γεύση που αναβιώνει μνήμες από παλιά καφενεία και γιαγιάδες.
Υλικά
- 1 κιλό βύσσινα (ώριμα, καθαρισμένα)
- 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 ποτήρι νερό (περίπου 200 ml)
- Χυμός από 1 λεμόνι (ή 1 κουταλιά της σούπας)
Εκτέλεση
Προετοιμασία φρούτων
Πλένουμε καλά τα βύσσινα, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια (αν θέλουμε, κρατάμε μερικά με κουκούτσι για περισσότερο άρωμα).
Βράσιμο
Βάζουμε τα βύσσινα μαζί με το νερό σε κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τους χυμούς τους.
Σούρωμα
Περνάμε το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι ή τουλπάνι, πιέζοντας τα φρούτα ελαφρά για να πάρουμε όσο περισσότερο χυμό γίνεται.
Προσθήκη ζάχαρης & βράσιμο
- Μετράμε τον χυμό που πήραμε και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης (π.χ. για 1 λίτρο χυμού, 1 κιλό ζάχαρη).
- Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5–10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά. Ξαφρίζουμε. Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Αποθήκευση
Αδειάζουμε τη βυσσινάδα σε αποστειρωμένα μπουκάλια όσο είναι ακόμα ζεστή. Κλείνουμε καλά και φυλάμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Σερβίρισμα
- Ανακατεύουμε 1 μέρος βυσσινάδα με 4–5 μέρη παγωμένο νερό ή ανθρακούχο.
- Σερβίρουμε με πάγο και φέτα λεμονιού, αν θέλουμε.