Σταθερή η δόμηση στα σημερινά όρια για σχεδόν όλους τους οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους
Στη Βουλή κατατίθεται η σχετική ρύθμιση μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού.

Νομοθετική ρύθμιση που θωρακίζει πολεοδομικά τους μικρούς οικισμούς της χώρας φέρνει η κυβέρνηση, βάζοντας τέλος σε χρόνια αβεβαιότητα. Το σχέδιο παρουσιάστηκε σήμερα σε σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η ρύθμιση, που κατατίθεται το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή διατηρεί πρακτικά ανέπαφα τα όρια σε περισσότερους από 9 στους 10 οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, προστατεύοντας τα σπίτια και τις περιουσίες χιλιάδων πολιτών στην περιφέρεια.

Δύο νέα «εργαλεία» για δόμηση
Συγκεκριμένα, προβλέπονται δύο νέοι πολεοδομικοί μηχανισμοί:
- Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού: Αφορά οικισμούς έως 700 κατοίκους – τη συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή – και κατοχυρώνει δυνατότητα δόμησης στα σημερινά όρια.
- Περιοχή Ελέγχου Χρήσεων: Για οικισμούς από 701 έως 2.000 κατοίκους, με ευνοϊκότερους όρους από την εκτός σχεδίου δόμηση.
Στόχος, να μπει τέλος στο πολεοδομικό κενό που προκάλεσαν ακυρώσεις ορίων σε περίπου 150 οικισμούς σε Ρέθυμνο και Πήλιο από το ΣτΕ, που «πάγωσαν» την έκδοση οικοδομικών αδειών και άνοιξαν νομικά παράθυρα για αμφισβήτηση σε όλη τη χώρα.
Μητσοτάκης: «Βάζουμε τάξη, στηρίζουμε την ύπαιθρο»
«Για την πλειοψηφία των οικισμών δεν αλλάζει τίποτα – τα όρια μένουν όπως χαράχθηκαν πριν δεκαετίες», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως η ρύθμιση δίνει οριστική λύση σε μια μεγάλη εκκρεμότητα που απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη.
«Στηρίζουμε την ύπαιθρο, τη δημογραφική μας πολιτική και δίνουμε στους πολίτες λόγο να επιστρέψουν στα χωριά τους, με πολεοδομική ευελιξία και ταχύτητα», τόνισε.
Παπασταύρου: Τέλος στην ασάφεια, ώθηση στην περιφέρεια
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου σημείωσε πως η νέα ρύθμιση «λύνει το γρίφο» που άφησε το ΣτΕ μετά την ακύρωση της ζώνης Γ. «Δίνουμε καθαρούς κανόνες για δόμηση και στηρίζουμε τον πληθυσμό της υπαίθρου. Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους σταθερό πλαίσιο που σέβεται την ιστορική ταυτότητα κάθε τόπου», ανέφερε.
Με τη νέα ρύθμιση, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει οριστικά μια πολεοδομική εκκρεμότητα δεκαετιών, με στόχο μια περιφέρεια βιώσιμη, οικισμούς ζωντανούς και ιδιοκτήτες που ξέρουν τι τους ξημερώνει.