Στο «κόκκινο» η ένταση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή - «Η υπόθεση βρωμάει»
Τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ υπερασπίστηκε ο Κώστας Τσιάρας, ενώ για μη «ικανοποιητικές» απαντήσεις έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση των αγροτικών ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει μύδρους περί «συστηματικής διαφθοράς και συγκάλυψης» και την κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, να διαβεβαιώνει πως θα αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει.
«Υπάρχει δικαστική έρευνα, όλοι θέλουμε να λήξει και να καταλήξει κάπου, με απόδοση ευθυνών όπου πρέπει και διαφάνεια, χωρίς καμία σκιά. Η ίδια η εισαγγελική έρευνα θα κρίνει εάν κάποιοι βρήκαν κενά και το εκμεταλλεύτηκαν και πήραν χρήματα που δεν δικαιούνταν», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας, απαντώντας στον Αλέξανδρο Καζαμία στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
«Εξέπεμψε άλλο μήνυμα»
Απαντώντας στο σχόλιο του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας για τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Νίκο Σαλάτα, εξήγησε πως υπήρξε προσωπική του επιλογή, καθώς θέλησε να σηματοδοτήσει, εφόσον πρόκειται για πρώην ανώτατο δικαστή, την προσπάθεια για διαφάνεια και κάθαρση.
«Η παραίτησή του οφείλεται στο ότι εξέπεμψε ένα μήνυμα μακριά από τη θέση της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή εισαγγελία. Εμείς θέλουμε κάθαρση και "όλα στο φως". Δεν έχω κάτι να κρύψω ή κάτι να φοβηθώ. Το χρέος μας είναι η ομαλή ροή των χρημάτων», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κατά τον υπουργό πάντως, η «προβληματική λειτουργία» του Οργανισμού εκκινεί από 2015, από την υιοθέτηση της τεχνικής λύσης, δηλαδή τα εικονικά βοσκοτόπια, ενώ, δυο χρόνια αργότερα, το 2017 υπήρξε υπουργική απόφαση για βεβαίωση βοσκοτοπίων χωρίς ζωικό κεφάλαιο, η οποία, όπως είπε, «άνοιξε Κερκόπορτα».
«Όλοι είχαμε καταγράψει συγκεκριμένες ενδείξεις για κενά. Υπήρχαν αριθμοί και νούμερα που δεν συμπίπτουν με πραγματικότητα, γι’αυτό έγιναν βήματα προκειμένου να αλλάξουμε την κακή ροή των πραγμάτων», υποστήριξε, σημειώνοντας πως το σχέδιο δράσης υλοποιείται από πέρσι το Σεπτέμβριο και τον προσεχή Σεπτέμβριο θα έρθει η ώρα της αξιολόγησής του.
Ο Κώστας Τσιάρας επέμεινε πως η υπαγωγή στην ΑΑΔΕ είναι η καλύτερη λύση για να υπάρξει πραγματικός έλεγχος στον Οργανισμό, ενώ προανήγγειλε την εντός των ημερών υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς και την πρόσληψη 100 ατόμων για την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Η υπόθεση βρωμάει»
«Η υπόθεση βρωμάει. Επιμένετε να βρίσκεστε βουτηγμένοι στη διαφθορά. Δεν είναι ικανοποιητικά όσα είπατε», υποστήριξε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας, ασκώντας κριτική για την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, ενώ επικαλέστηκε και τις δημόσιες δηλώσεις του πρώην προέδρου του Οργανισμού Νίκου Σαλάτα, περί «μεγάλης κομπίνας».
Σημειωτέον, πως η αντιπολίτευση έχει ζητήσει απαντήσεις από τους πρώην και νυν αρμόδιους υπουργούς, όπως και από τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, αιτούμενη την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

