Συναγερμός για τα ευρωπαϊκά κρασιά: Βρέθηκε επικίνδυνη χημική ουσία σε «ανησυχητικά» επίπεδα
Η ουσία συνδέεται με τεράστια αύξηση στη χρήση φυτοφαρμάκων και εγκυμονεί κινδύνους για τη γονιμότητα. Τι λένε οι επιστήμονες.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες και ερευνητές, καθώς διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας γνωστής ως TFA έχουν αυξηθεί «ανησυχητικά» στα ευρωπαϊκά κρασιά τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας φόβους ότι η μόλυνση θα ξεπεράσει το διεθνές όριο ασφαλείας.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Pesticide Action Network Europe έθεσαν υπό δοκιμή 49 μπουκάλια εμπορικού κρασιού για να δουν πώς είχε προχωρήσει η μόλυνση με TFA σε τρόφιμα και ποτά.

Βρήκαν επίπεδα τριφθοροξικού οξέος (TFA), ενός προϊόντος διάσπασης μακράς διαρκείας χημικών ουσιών Pfas, το οποίο είναι τοξικό και εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους για τη γονιμότητα.
Μάλιστα, τα επίπεδα που μετρήθηκαν στα κρασιά είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που μετρήθηκαν προηγουμένως στο νερό.
Τα κρασιά που παρήχθησαν πριν από το 1988 δεν έδειξαν ίχνος TFA, σύμφωνα με τους ερευνητές, αλλά όσαν βγήκαν μετά το 2010 παρουσίασαν απότομη αύξηση της μόλυνσης.
Τα βιολογικά κρασιά εμφάνισαν επίσης αύξηση στη μόλυνση από TFA, αλλά τα επίπεδα στις βιολογικές ποικιλίες έτειναν να είναι χαμηλότερα.
Τα TFA και τα φυτοφάρμακα
«Τα κρασιά που περιείχαν την υψηλότερη συγκέντρωση TFA, κατά μέσο όρο, ήταν επίσης τα κρασιά στα οποία βρήκαμε την υψηλότερη ποσότητα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων», δήλωσε η Salomé Roynel από το Pesticide Action Network Europe, η οποία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να απαγορεύσουν τα φυτοφάρμακα Pfas.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 10 αυστριακά κρασιά από κελάρι από το 1974, προτού αλλάξουν οι πολιτικές που «κατηγορούνται» για την ευρεία χρήση χημικών TFA, καθώς και 16 κρασιά που αγοράστηκαν σε αυστριακά σούπερ μάρκετ από σοδειές μεταξύ του 2021 και του 2024.

Σύμφωνα με τον Guardian, όταν η αρχική ανάλυση αποκάλυψε απροσδόκητα υψηλά επίπεδα μόλυνσης από TFA, οι ερευνητές ζήτησαν από συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη να συνεισφέρουν δείγματα από τις χώρες τους.
Τα αποτελέσματα από 10 ευρωπαϊκές χώρες δεν έδειξαν ανιχνεύσιμες ποσότητες TFA σε παλιά κρασιά. Έδειξαν μια «μέτρια αύξηση» στις συγκεντρώσεις από 13 μικρογραμμάρια ανά λίτρο σε 21 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, στα κρασιά που φτιάχτηκαν μεταξύ 1988 και 2010. Ωστόσο, η άνοδος ήταν «απότομη» στη συνέχεια, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 121 μικρογραμμάρια ανά λίτρο στα πιο πρόσφατα κρασιά.
Τα Pfas είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως σε καταναλωτικά προϊόντα, ορισμένες από τις οποίες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν βλαβερές επιπτώσεις στους ανθρώπους.
Οι πιθανές επιπτώσεις
Οι Αρχές ιστορικά δεν έχουν προβληματιστεί από πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από τα TFA, αλλά πρόσφατες μελέτες σε θηλαστικά έχουν δείξει ότι ενέχουν κινδύνους για την αναπαραγωγή. Πέρσι, η γερμανική ρυθμιστική αρχή χημικών πρότεινε την ταξινόμηση των TFA ως τοξικών στοιχείων για την αναπαραγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Χανς Πίρερ Αρπ, ερευνητής στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έκθεση Pesticide Action Network, τόνισε ότι αν και η νέα έρευνα ήταν μόνο μια προκαταρκτική εξέταση, τα αποτελέσματα ήταν «αναμενόμενα και σοκαριστικά».
«Γενικά τα αποτελέσματα είναι συνεπή με όσα γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα για την ανησυχητική άνοδο του TFA σε οτιδήποτε μπορούμε να μετρήσουμε», δήλωσε ο επιστήμονας. «Παρέχουν επίσης περαιτέρω στοιχεία ότι τα φυτοφάρμακα Pfas μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή TFA σε γεωργικές περιοχές, παράλληλα με άλλες πηγές, όπως τα ψυκτικά και φαρμακευτικά προϊόντα», πρόσθεσε.