Τα οφέλη του κόκκινου κρασιού – Ένα ποτήρι την ημέρα μπορεί να κάνει καλό… με μέτρο
Το κόκκινο κρασί ωφελεί καρδιά, εγκέφαλο και ζάχαρο χάρη στη ρεσβερατρόλη, αρκεί να καταναλώνεται με σύνεση.

Πόσο αλήθεια είναι ότι το κόκκινο αλκοόλ ωφελεί την καρδιά; Πριν απαντήσουμε, αξίζει να δούμε τι περιέχει το αγαπημένο αυτό ποτό. Το κόκκινο κρασί θεωρείται από πολλούς η πιο «υγιεινή» επιλογή ανάμεσα στα αλκοολούχα, λόγω των φυσικών αντιοξειδωτικών του, γνωστών ως πολυφαινόλες, που συναντώνται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά. Οι βασικές πολυφαινόλες του κρασιού είναι οι φλαβονόλες, οι ανθοκυανίνες και κυρίως η ρεσβερατρόλη, όπως εξηγεί η διατροφολόγος Σοφία Σαχούλη.
Η ρεσβερατρόλη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο φλοιό και τους σπόρους των σταφυλιών. Η επιστήμη έχει εστιάσει ιδιαίτερα σε αυτή την ουσία, καθώς εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και τις οξειδωτικές ενώσεις που καταστρέφουν τα κύτταρα και συνδέονται με χρόνιες παθήσεις. Παίζει ρόλο-κλειδί στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και θεωρείται ότι συμβάλλει και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Εκτός από καρδιοπροστατευτική δράση, η ρεσβερατρόλη έχει συνδεθεί με μείωση του σακχάρου στο αίμα, θετικές επιδράσεις σε νευροεκφυλιστικές νόσους και αντικαρκινική δράση. Αν και υπάρχει και σε άλλα τρόφιμα όπως τα μούρα, το ρόδι, τα φιστίκια και τα φασόλια, στο κόκκινο κρασί βρίσκεται σε πιο βιοδιαθέσιμη μορφή.
Η κατανάλωση ενός έως δύο ποτηριών κόκκινου κρασιού καθημερινά μπορεί να προσφέρει οφέλη στον οργανισμό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν γίνεται κατάχρηση. Το «μέτρον άριστον» ισχύει απόλυτα στην περίπτωση του κρασιού.
Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη του κρασιού!
