Οκτώ σούπερ τροφές που καταπολεμούν τη φλεγμονή
Η καθημερινή διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο ή την ανάφλεξη της φλεγμονής που υπάρχει στον οργανισμό.

«Τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως "αντιφλεγμονώδη" έχουν συνήθως φυσικές χημικές ενώσεις που βοηθούν τον οργανισμό να αποφύγει ή να καταπολεμήσει τη φλεγμονή», επισημαίνει η Δρ Priya Reddy, ρευματολόγος στο Southwest Florida Rheumatology στην Tampa Bay και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Association of Women in Rheumatology.
Ενώ κάποια φλεγμονή αποτελεί μέρος της φυσικής ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει ή να επιδεινώσει πολλά χρόνια προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτη τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η αρθρίτιδα, τονίζει η Δρ Reddy και συμπληρώνει: «Οι έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωση συγκεκριμένων προϊόντω στη διατροφή σας είναι μία από τις πολλές παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συνολικής φλεγμονής, η οποία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων της υγείας, στη μείωση του κινδύνου για γνωστική έκπτωση (συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης) και στην επιβράδυνση της εξέλιξης των ασθενειών.
Οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Ε και τα προ- και προβιοτικά είναι οι κύριες χημικές ενώσεις που βρίσκονται στα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα. Τα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά αυτές τις ενώσεις είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, υγιή λίπη ή άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά».
Διαβάστε για τις τροφές που μειώνουν τις φλεγμονές.