Τα γλυκαντικά ίσως συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου
Νέα μελέτη βρηκε πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση γλυκαντικών και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Τα γλυκαντικά έχουν συνδεθεί με βλάβες στην ανθρώπινη υγεία. Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση τους με παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και καρδιαγγειακές ασθένειές. Ωστόσο, είναι λιγότερο βέβαιο αν συνδέονται και με τον καρκίνο.
Μία νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine, που έλεγξε πάνω από 100.000 άτομα, έδειξε ότι εκείνοι που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα ορισμένων γλυκαντικών έχουν μία μικρή αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνων.
Για να εκτιμήσουν την πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών, οι επιστήμονες ζήτησαν τους συμμετέχοντες να κρατήσουν ημερολόγιο φαγητού. Σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκαν για πάνω από οχτώ χρόνια.
Διαβάστε τι λένε οι μελέτες για τη σχέση γλυκαντικών και καρκίνου.