Το ψάρι που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Ψάρια πλούσια σε Ω-3, όπως σολομός και σαρδέλες, βοηθούν στη μείωση αρτηριακής πίεσης και βελτιώνουν τη μεταβολική υγεία.

Όταν κάποιος έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων ή πίεσης, οι διατροφικές επιλογές αποκτούν κρίσιμη σημασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα λιπαρά ψάρια μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους συμμάχους.
Σαρδέλες, τόνος, σκουμπρί και σολομός ανήκουν στα ψάρια πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιοαγγειακή και γενικότερη υγεία. Ακόμη και τα συμπληρώματα Ω-3 μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ημερήσια πρόσληψη 3 γραμμαρίων Ω-3 – ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 110-114 γραμμάρια σολομού – αρκεί για να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα περισσότερα σκευάσματα ιχθυελαίου περιέχουν περίπου 300 mg Ω-3 ανά δόση. Επιπλέον, τα Ω-3 έχουν συνδεθεί με καλύτερη νοητική λειτουργία.
Τι έδειξε πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, η κατανάλωση των Ω-3 λιπαρών DHA και EPA συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η ανασκόπηση περιέλαβε δεδομένα από 71 κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1987 και 2020, με συνολικά 5.000 άτομα ηλικίας 22 έως 86 ετών. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν για 10 εβδομάδες διατροφή ή συμπληρωματική αγωγή με Ω-3.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ημερήσια κατανάλωση 2 έως 3 γραμμαρίων DHA και EPA οδήγησε σε αισθητή μείωση της πίεσης, ιδιαίτερα σε άτομα με υπέρταση ή δυσλιπιδαιμία. Συγκεκριμένα, με κατανάλωση 3 γραμμαρίων, η αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 4,5 mmHg σε υπερτασικούς ασθενείς, ενώ στα άτομα με φυσιολογικές τιμές, η πτώση ήταν περίπου 2 mmHg.
Διαβάστε περισσότερα για τις ευεργετικές δράσεις των ψαριών.