Τροφές που σκοτώνουν σιγά σιγά: Νέα σύνδεση μεταξύ junk food και πρώιμου Πάρκινσον
Νέα μελέτη δείχνει ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με πρώιμα σημάδια Πάρκινσον.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο online επιστημονικό περιοδικό Neurology, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, όπως μπισκότα, αναψυκτικά και χοτ ντογκ, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης των πρώιμων συμπτωμάτων της ασθένειας Πάρκινσον.
Ποια συμπτώματα εξετάστηκαν
Όπως αναφέρεται στο news-medical.net, οι ερευνητές έψαξαν για τα συμπτώματα του πρώτου σταδίου της ασθένειας, δηλαδή της αφετηρίας του εκφυλισμού των νευρικών κυττάρων, και όχι τα μεταγενέστερα, όπως τρέμουλο, προβλήματα ισορροπίας και αργή κίνηση. Τα πρώιμα σημάδια μπορεί να ξεκινήσουν δεκαετίες πριν.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Στη μελέτη συμμετείχαν 42.853 άνθρωποι με μέση ηλικία 48 έτη, που δεν είχαν Πάρκινσον κατά την έναρξή της, και παρακολουθήθηκαν για έως και 26 χρόνια. Οι συμμετέχοντες έκαναν τακτικά ιατρικά τεστ και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια ώστε να διαπιστωθούν τυχόν συμπτώματα Πάρκινσον, όπως διαταραχή του ύπνου REM, δυσκοιλιότητα, πόνος στο σώμα, ελαττωμένη αντίληψη χρωμάτων, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και μειωμένη όσφρηση. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες κρατούσαν ημερολόγιο των γευμάτων τους για δύο έως τέσσερα χρόνια.
Ανάμεσα στα προϊόντα που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν διάφορες σος και αλοιφές, συσκευασμένα γλυκά, σνακ και επιδόρπια, αναψυκτικά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, τρόφιμα ζωικής προέλευσης και γιαούρτι ή επιδόρπια βασισμένα σε γαλακτοκομικά. Μία μερίδα των παραπάνω αντιστοιχούσε σε ένα κουτάκι αναψυκτικού, 30 γραμμάρια τσιπς πατάτας, μία φέτα κέικ, ένα χοτ ντογκ και μια κουταλιά κέτσαπ.
Πόσο επικίνδυνο είναι το junk food
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες. Η πρώτη έτρωγε 11 μερίδες την ημέρα και η τελευταία λιγότερο από τρεις. Σταθμίζοντας την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η ομάδα των 11 μερίδων είχε 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχει τρία ή και περισσότερα πρώιμα συμπτώματα Πάρκινσον σε σχέση με όσους κατανάλωναν 3 μερίδες ημερησίως.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η επιλογή υγιεινών τροφίμων είναι μια πολύ καλή στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, αν και θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτής. Μία από τις αδυναμίες ήταν ότι η ποσότητα των τροφίμων καθορίζεται με βάση τις αναφορές των συμμετεχόντων και όχι με κάποιον αντικειμενικό τρόπο.
