Βορίδης για Άραχθο: Θα δοθεί άδεια διαμονής στον πατέρα του 12χρονου για την κηδεία στην Αλβανία
Τί είπε ο υπουργός για τον άνδρα αλβανικής καταγωγής που βούτηξε στον Άραχθο σε μια ηρωική προσπάθεια να σώσει τα δύο παιδιά.

Η τραγωδία με τον πνιγμό δύο παιδιών στον ποταμό Άραχθο στην Άρτα έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία. Εν μέσω του πένθους, αναδείχθηκε ένα ζήτημα που αφορούσε τον πατέρα του 12χρονου θύματος, ο οποίος επιθυμεί να μεταβεί στην Αλβανία για την κηδεία του γιου του, αλλά φοβάται ότι δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Action 24 και έδωσε λύση στο πρόβλημα, δηλώνοντας ότι «το ελληνικό κράτος θα χορηγήσει άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία θα επιτρέψει στον πατέρα να πάει και να έρθει, για τη νεκρώσιμη ακολουθία στην Αλβανία».
Ο κ. Βορίδης τόνισε πως «είναι κάτι το οποίο θα το κάνουμε για διευκόλυνση της μετακίνησης του», εξηγώντας ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τέτοιες «εξαιρετικές» περιπτώσεις.
Τι ισχύει για τον άνδρα που προσπάθησε να σώσει τα παιδιά
Ο άνδρας αλβανικής καταγωγής που βούτηξε στον Άραχθο σε μια ηρωική προσπάθεια να σώσει τα δύο παιδιά, αντιμετωπίζει διαφορετικό νομικό πλαίσιο όσον αφορά τη χορήγηση άδειας παραμονής.
Ο Υπουργός Βορίδης διευκρίνισε ότι στην περίπτωση αυτή, αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς το ζήτημα εμπίπτει στην απόδοση τιμητικής ιθαγένειας.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως «αν δεν μπορέσει να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, προφανώς κάτι θα πρέπει να κάνουμε εμείς», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης του δικού του υπουργείου εφόσον χρειαστεί.