«Βροχή» προστίμων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης - Στο στόχαστρο διαφημίσεις για συναυλίες και μπουζούκια
Στο στόχαστρο οι αφίσες που έχουν κατακλύσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης εν όψει καλοκαιρινών συναυλιών και εμφανίσεων καλλιτεχνών σε μπουζούκια,

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους και επιβάλλει μαζικά πρόστιμα για παράνομη ανάρτηση αφισών σε στύλους και δρόμους. Οι αφίσες αυτές διαφημίζουν κυρίως καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εμφανίσεις σε κέντρα διασκέδασης.
Η Δημοτική Αστυνομία, μόλις εντοπίσει τέτοιου είδους παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις, προχωρά στη βεβαίωση της παράβασης και στην επιβολή προστίμου. Το ύψος του προστίμου κυμαίνεται από 586 έως 5.869 ευρώ, ανάλογα με τις διαστάσεις της αφίσας ή του banner και τη θέση στην οποία έχει αναρτηθεί. Το σχετικό φύλλο ελέγχου διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Δημοτικών Προσόδων και Πόρων του Δήμου και στη συνέχεια ο πλήρης φάκελος –συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών τεκμηρίωσης– προωθείται στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση της επιβολής προστίμου.
Τσουχτερά πρόστιμα
Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν πρόστιμα για 13 διαφορετικές περιπτώσεις, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τις 50.000 ευρώ. Παρότι οι παραβάτες έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση θεραπείας, αυτό δεν εγγυάται την απαλλαγή τους από το πρόστιμο, καθώς οι παραβάσεις τεκμηριώνονται με φωτογραφικά στοιχεία.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Αρβανίτης, επισημαίνει ότι οι περισσότερες παραβάσεις εντοπίζονται στις εισόδους και εξόδους της πόλης – όπως στις περιοχές των Δικαστηρίων, του Βαρδάρη, της οδού Μοναστηρίου και στον δρόμο προς Χαλκιδική. Παράνομες αφίσες τοποθετούνται είτε σε στύλους είτε στις προσόψεις καταστημάτων, πρακτική που επίσης απαγορεύεται. Τέτοιες εικόνες εντοπίζονται ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους, όπως η Τσιμισκή και η Βασιλίσσης Όλγας.
Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Κώστας Τσιαπακίδης, ξεκαθαρίζει πως όταν οι δημοτικοί αστυνομικοί εντοπίζουν παράνομες διαφημίσεις, ακολουθείται άμεσα η νόμιμη διαδικασία, με τη βεβαίωση της παράβασης και του προστίμου. Παράλληλα, ενημερώνεται η Διεύθυνση Καθαριότητας για την απομάκρυνση του διαφημιστικού υλικού.
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ρητά ότι:
α) Απαγορεύεται η ανάρτηση πανό, αεροπανό ή παρόμοιων αντικειμένων για οποιονδήποτε λόγο σε δρόμους, πλατείες, προσόψεις κτηρίων, ακάλυπτους χώρους και σε ρυμοτομικές γραμμές όπου υπάρχει πρασιά.
β) Απαγορεύεται επίσης η τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων ιδιωτικών επιχειρήσεων ή καταστημάτων σε κατοικημένες περιοχές. Εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο για καταστήματα ή υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, όπως φαρμακεία και νοσοκομεία, κατόπιν έγκρισης από το Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο.
Σημειώνεται ότι από το 2003, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, απαγορεύεται αυστηρά η αφισοκόλληση, η ανάρτηση διαφημιστικών ταμπλό και banner σε στύλους, καθώς και κάθε είδους διαφήμιση που συμβάλλει στη ρύπανση της πόλης.