Wegovy vs Mounjaro: Η πρώτη συγκριτική κλινική μελέτη ανακηρύσσει νικητή
Μελέτη 751 ατόμων έδειξε ξεκάθαρο νικητή στη μάχη Wegovy vs Mounjaro για την απώλεια βάρους.

Η σεμαγλουτίδη (Wegovy) και η τιρζεπατίδη (Mounjaro) είναι δύο επιτυχημένα φάρμακα για τη διαχείριση της παχυσαρκίας σε υπέρβαρα άτομα. Ωστόσο, η επιλογή του ενός από τα δύο είναι συνήθως θέμα τύχης. Ωστόσο, μια μεγάλη κλινική μελέτη 751 ενηλίκων, με παχυσαρκία αλλά όχι διαβήτη, δείχνει ότι το ένα από τα δύο είναι σαφέστατα πιο αποτελεσματικό.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη Eli Lilly, η οποία κατασκευάζει την τιρζεπατίδη, και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine. Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 44,7 χρόνια, μέσο βάρος 113 κιλά και ΔΜΣ 39,4 kg/m². Οι περισσότεροι ήταν παχύσαρκοι για περίπου 16 χρόνια και οι μισοί περίπου είχαν δύο προβλήματα υγείας ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας.
Παράλληλα με τη χορήγηση των δύο φαρμάκων, οι συμμετέχοντες έλαβαν συμβουλευτική υποστήριξη για δίαιτα και άσκηση, ενώ ήξεραν και ποιο φάρμακο έπαιρναν, καθώς χρησιμοποιούσαν τις εμπορικά διαθέσιμες ενέσεις. Αν και η έρευνα δεν ήταν «τυφλή», εξομοίωσε τις πραγματικές συνθήκες σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Μελέτη 72 εβδομάδων
Η μελέτη διεξήχθη στο Comprehensive Weight Control Center της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και τους χορηγήθηκε η ανώτατη δόση κάθε φαρμάκου για 72 εβδομάδες. Η ομάδα της τιρζεπατίδης έχασε κατά μέσο όρο 20,2% του σωματικού βάρους (25 κιλά), ενώ της σεμαγλουτίδης 13,7% (16,5 κιλά).
Οι συμμετέχοντες που πήραν τιρζεπατίδη και έχασαν βάρος ήταν περισσότεροι. Συγκεκριμένα, το 33% έχασε τουλάχιστον 25% του σωματικού βάρους σε σύγκριση με το 16% που πέτυχε τον ίδιο στόχο με σεμαγλουτίδη. Το 20% που πήρε τιρζεπατίδη έχασε περισσότερο από 30% του αρχικού βάρους, σε σύγκριση με μόλις 6,9% όσων πήραν σεμαγλουτίδη.
Η μελέτη επίσης έλαβε υπόψη μετρήσεις της περιφέρειας της μέσης. Όσοι πήραν τιρζεπατίδη έχασαν 18,4 εκατοστά, σε σύγκριση με 13 εκατοστά για τη σεμαγλουτίδη. Η διαφορά αυτή κρίνεται σημαντική, καθώς κάθε 5 εκατοστά αυξάνει ο κίνδυνος θανάτου κατά 7% στους άντρες και 9% στις γυναίκες.
Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες, και τα δύο σκευάσματα προκάλεσαν εντερικά προβλήματα όπως ναυτία και στομαχόπονο, κυρίως στο αρχικό στάδιο και καθώς η αρχική δόση αυξανόταν.
Ορμονική δράση και λειτουργία
Η διαφορά στα αποτελέσματα αντικατοπτρίζει και τη διαφορά στη λειτουργία του φαρμάκου. Η τιρζεπατίδη ενεργοποιεί τους υποδοχείς των ορμονών GLP-1 και GIP, ενώ η σεμαγλουτίδη μόνο τον υποδοχέα GLP-1. Και τα δύο φάρμακα μειώνουν την όρεξη και αλλάζουν το πώς ο εγκέφαλος αντιδρά στο φαγητό. Ωστόσο, οι υποδοχείς GIP βρίσκονται και στον λιπώδη ιστό και ίσως γι' αυτό η τιρζεπατίδη έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Όπως διαβάζουμε στο thebrighterside.news, οι ερευνητές τονίζουν ότι η ρύθμιση του αισθήματος της πείνας και του κορεσμού είναι πολύπλοκη και υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να προκληθεί απώλεια βάρους.
Και αν η τιρζεπατίδη νικά τη σεμαγλουτίδη, μια νέα ουσία, η ρετατρουτίδη, είναι ήδη στα πρώτα στάδια δοκιμών. Το χαρακτηριστικό του φαρμάκου αυτού είναι ότι επιδρά σε τρεις υποδοχείς —τους GLP-1, GIP και γλουκαγόνου— και οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.