Και ο “μπακλαβάς γωνία” λένε. Χωρίς ενοχές απολαύστε το γλυκό αυτό και γεμίστε την κουζίνα σας με αρώματα, που θυμίζουν Ελλάδα.

Υλικά για 7-9 άτομα

Για την γέμιση:

1 Κιλό καρύδι κοπανισμένο
1 Κουταλιά της σούπας κανέλα
1 Κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο κοπανισμένο
½ Φλιτζάνι ζάχαρη
Βούτυρο καλό φρέσκο.
Λίγο ξύσμα πορτοκάλι.
Μερικά Γαρύφαλλα ολόκληρα.
1 Κουταλιά βανίλια Εσάνς.
1 Κιλό φύλλο κρούστας.

Εκτέλεση συνταγής:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το καρύδι κοπανισμένο, την κανέλα, το τριμμένο γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκάλι,την ζάχαρη και την βανίλια. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σε ένα μέτριο ταψί βουτυρωμένο βάζουμε κάτω δύο φύλλα βουτυρωμένα.

Βάζουμε επάνω λίγη γέμιση και σκεπάζουμε την γέμιση με δύο βουτυρωμένα φύλλα. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.

Στο τέλος τελειώνουμε με τα δύο φύλλα βουτυρωμένα καλά.

Χαράζουμε και κόβουμε το μπακλαβά σε ρόμβους και σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο ολόκληρο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Αφού ζεσταθεί ο Φούρνος κατεβάζουμε στους 170 και ψήνουμε το γλυκό για 45-50 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και Ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό.

Σιρόπι:

Βάζουμε 1 κιλό νερό, 1 κιλό ζάχαρη, 1 κουταλιά χυμό λεμόνι και μισή λεμονόκουπα χωρίς κουκούτσια και λίγη βανίλια.

Βράζουμε μέχρι να δέσει ένα μέτριο σιρόπι και όπως είναι καυτό, το ρίχνουμε στον μπακλαβά αφού έχει κρυώσει το ταψί.

Σημείωση:

Στην γέμιση μπορείτε να βάλετε και φιστίκια Αιγίνης.

Καλή επιτυχία.

Μία συνταγή του σεφ Σπύρου Γιαννιώτη