Ποια τροφή απογειώνει τη λίμπιντο;

Ποια τροφή απογειώνει τη λίμπιντο;

Είναι κοινώς γνωστό ότι τα θαλασσινά αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης D και λιπαρών οξέων Ω3 ενώ επιπλέον θεωρούνται εξόχως αφροδισιακά!

Κι αν ισχυριστεί κανείς πως η τελευταία διαπίστωση αποτελεί μύθο, αρκεί να διαβάσει την σχετική έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health που διαπιστώνει ότι το εν λόγω έδεσμα απογειώνει τη λίμπιντο.

Για τις ανάγκες της έρευνας, 501 ζευγάρια που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί σημείωναν τη καθημερινή τους κατανάλωση θαλασσινών -ψαριών και οστρακόδερμων- για 4 χρόνια, καθώς και το πόσο συχνά έκαναν σεξ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 92% όσων κατανάλωναν θαλασσινά πάνω από 2 φορές τη βδομάδα, περίμεναν παιδί μέχρι το τέλος του χρόνου. Άντρες και γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη θαλασσινών -πάνω από 8 μερίδες το μήνα- έκαναν επίσης σεξ κατά 22% περισσότερο.

Πού ευθύνεται αυτό; Οι ερευνητές δεν απέδωσαν την αυξημένη σεξουαλική επιθυμία στον αυξημένο ψευδάργυρο που περιέχουν τα θαλασσινά αφού διαπίστωσαν μάλλον κοινωνικό-ψυχολογική συσχέτιση. «Είναι πιθανό τα ζευγάρια που καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα θαλασσινών μαζί να μοιράζονται περισσότερα γεύματα, και έτσι να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί», σημειώνει η συγγραφέας της έρευνας, Audrey Gaskins.

Όσο για την αύξηση της γονιμότητας, τα Ω3 λιπαρά στα ψάρια έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να βελτιώσουν το σπέρμα και την ποιότητα του εμβρύου, να αυξήσουν την πιθανότητα ωορρηξίας και τα επίπεδα προγεστερόνης (μιας ορμόνης που εμπλέκεται στην εγκυμοσύνη), εξηγεί η Audrey.